Törvénnyel zárnák ki a Huaweit a brit 5G hálózatból

Jókora bírságokkal nézhetnek szembe azok a brit telekom cégek, amelyek nem igazítják működésüket a kedden előterjesztett új törvényhez, amely a telekommunikációs adatbiztonságot hivatott megvédeni. Ennek értelmében az új törvény – ami még arra vár, hogy elfogadja a brit parlament – kizárja az Egyesült Királyság 5G hálózatából a kínai Huawei céget, adatvédelmi okokra hivatkozva. A szabályszegő cégek büntetése akár a forgalmuk 10 százaléka is lehet, ami egyes esetekben napi 100 ezer font sterling bírság kirovását jelentheti. 

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 11. 24. 13:30
Huawei logo is pictured during the media day for the Shanghai auto show in Shanghai
A Huawei logo is pictured during the media day for the Shanghai auto show in Shanghai, China April 16, 2019. REUTERS/Aly Song - RC1E8AB10000 Fotó: Aly Song
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden nyújtották be a brit parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely a telekommunikációs szektor biztonságát célozza. A jogszabály kizárja az Egyesült Királyság 5G hálózatából a kínai Huawei céget, és egyben gigantikus méretű bírságot helyez kilátásba azon brit telekom vállalatok számára, amelyek figyelmen kívül hagyják az előírást – írja a BBC.

Amennyiben elfogadják, az új rendelkezés értelmében a szabályszegő cég akár forgalmának 10 százalékát is befizetheti büntetésként, ez egyes esetekben akár napi 100 ezer font sterling (40,5 millió forint) bírság kirovását jelentheti.

A Huawei 5G hálózatból való kizárásával már több mint egy éve próbálkoznak a szigetországban, de az új törvény lenne az első, ami jogi keretet adna ennek a próbálkozásnak, és részletekkel is szolgálna a kizárás mikéntjéről.

A kínai cég 5G hálózatból való kizárásával már több mint egy éve próbálkozik a brit kormány
Fotó: Reuters

A jogszabály nemzetbiztonsági hatáskörrel ruházza fel a kormányt, vagyis lehetővé teszi, hogy a kormány előírja olyan cégeknek, mint például a British Telecom – ami a szigetország legnagyobb telekom-szolgáltatója –, hogy hogyan működjenek együtt az olyan magas kockázatúnak számító partnerekkel, mint például a Huawei.

Az új törvény egyik rendelkezése szerint tetemes bírságot kap az a cég, amelyik nem teljesíti az elvárásokat. Azonban a kilátásba helyezett napi 100 ezer font sterlingnyi büntetési tételt csak akkor alkalmazná a kormány, ha folyamatos a jogsértés, azaz az adott cég nem szünteti meg a kifogásolt magatartást.

A szabályok ellenőrzése és betartatása a brit kommunikációs szabályozóhatóság, az Ofcom feladata lesz. A mostani törvényalkotást hosszú hónapok politikai csatározása előzte meg a kínai telekommunikációs cég kapcsán. Eredetileg az Egyesült Királyság azt szerette volna elérni, hogy a Huawei eszközöket távolítsák el az ország telekommunikációs maghálózatából, és a nem alaptevékenységhez tartozó szolgáltatások esetében maximum 35 százalék lehetett volna a Huawei aránya – ennek teljesítésére 2023-at jelöltek meg céldátumként. Azonban az Egyesült Államoktól érkező folyamatos nyomásgyakorlás hatására a brit kormány úgy döntött, hogy a Huawei vállalatot teljes mértékben kizárja az ország 5G hálózatából 2027-re.

A Huawei válaszul megbízott egy gazdasági kutatóintézetet, amelynek a kutatásából az derül ki, hogy az 5G-képes eszközeinek az Egyesült Királyságból való kitiltása jókora költséget és visszaesést jelent a szigetország 5G törekvéseinek tekintetében, vagyis szerintük a brit kormány nagy hibát követ el a lépéssel.

A Huawei most feltehetőleg arra törekszik majd, hogy más európai ország ne kövesse a brit példát – írja a BBC. Közben pedig a mobilszolgáltatók új megállapodásokat írnak alá a Nokiával és az Ericssonnal, arról pedig kevés szó esik, hogy mennyire lenne költséges a Huawei eltávolítása a képből.

– Milliárdokat invesztálunk az 5G hálózat kiépítésébe, ám ennek hasznát csak akkor tudjuk élvezni, ha teljes a bizalom a hálózat biztonságát és rugalmasságát illetően – nyilatkozta Oliver Dowden, a szigetország digitális fejlesztésért felelős minisztériumának vezetője.

A maga nemében egyedülálló törvény elfogadása esetén az Egyesült Királyság telekommunikációs hálózata az egyik legbiztonságosabb lesz a világon, és lehetővé teszi számunkra azt is, hogy megtegyük a szükséges intézkedéseket annak megvédésére – fogalmazott a miniszter.

A Huawei vállalat alelnöke, Victor Zhang azonban úgy véli, a britek döntése kizárólag politikai alapú volt és egyik fél érdekét sem szolgálja, szerinte a törvény alaposan lelassítaná a britek digitális fejlesztéseinek megvalósulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.