Törvényjavaslat segíti a jelentős beruházások megvalósítását

A különleges gazdasági övezetek létrehozásának célja Magyarország fejlődésének előmozdítása, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése – hangzott el a törvényjavaslat parlamenti vitájában ma reggel. A törvényjavaslat elősegíti a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházások gyors megvalósítását, amelyek biztosítják a gazdasági térség vonzóvá tételét.

Magyar Nemzet
2020. 05. 20. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslat összhangban van a kormány gazdaságpolitikájának fő céljaival, hozzájárul a gazdaság újraindításához, új munkahelyek létrehozásához és a meglévők megőrzéséhez – mondta el Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár a javaslat parlamenti vitája alkalmával szerda reggel. Felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte jellemző a felzárkózó országokra a magas, 25 százalék feletti beruházási ráta, 2019 során Magyarországon a beruházási aktivitás több mint tizenöt százalékkal múlta felül az előző évit, a 2010-ben mért 20,2 százalékos emelkedés a második helyet jelenti az Európai Unióban. Az elmúlt években bejelentett beruházások összege révén középtávon megvalósult tőkekapacitások éves szinten 12 ezer és 20 ezer milliárd forint közötti összegre növelték hazánk exportteljesítményét, ami a jelenlegi kivitelnek 56 százalékát is jelentheti. Sorozatban másodszor került Magyarország a világ tíz legjobb befektetési célú országa közé – emelte ki Orbán Balázs.

A miniszterhelyettes elmondta, nem kötelező beruházással érintett területet gazdasági övezetté nyilvánítani, de ahhoz, hogy a lehetőséggel élni lehessen, gazdasági elemzés és hatástanulmány szükséges, és meg kell felelnie a beruházásnak további feltételeknek is. Olyan beruházások vagy bővítések helyszíne nyilvánítható különleges gazdasági övezetnek, amely beruházást korábban nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítottak és ötmilliárd forint teljes költségigény felettiek, valamint a megye teljes egészére jelentős hatást gyakorol, új munkahelyek teremtését szolgálja.

Ezt követően a megyei önkormányzatokhoz befolyó adóbevételeket a rendelet alapján célzottan lehet felhasználni, elsődlegesen azokon a településeken, amelyeket közigazgatásilag érint a beruházás. De természetesen, az átnyúló gazdasági hatások miatt más települések fejlesztésére, illetve az ottani beruházások támogatására is. Azt a rendszerváltoztatás óta fennálló problémát számos önkormányzat jelezte, hogy a beruházásokból származó adóbevétel egyenetlenül oszlik el a térségben. Ha figyelembe vesszük azt, hogy hazánk teljesítőképességének növekedésével egyre több beruházás érkezik, az azt jelenti, hogy egyre súlyosabbá válik ez a probléma: egy-egy önkormányzatnak jutó adóbevételt az határozza meg, hogy pontosan hol fekszik a beruházás. Pedig számos példa van arra, hogy a beruházás sokszor nagyobb hatással van munkaerőpiaci szempontból vagy infrastruktúra-használat szempontjából a környékbeli településekre, mint arra, amelyhez közigazgatásilag tartozik. Ez a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy igazságosabb forrásmegoszlást tegyen lehetővé a megyén belül, így a megyék térségjellege is erősödhet.

A törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a helyi és az önkormányzati adók rendszerét, semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól. A helyi adózás feltételei a települési önkormányzatéval egyenrangú, nagyobb illetékességi területű, a szélesebb térség hatásait figyelembe venni képes, azt sokkal jobban ismerő önkormányzatot hozza pozícióba és ezáltal biztosítja az önkormányzati rendszeren belül az arányosabb elosztást. Ezt az Alaptörvény is megerősíti, amely szerint a helyi adók fajtájáról, mértékéről való döntés a helyi önkormányzatot illeti meg. A megyei önkormányzat az adóból származó bevétellel kizárólag a törvényjavaslatban meghatározott módon rendelkezhet: települések fejlesztésére, működésük támogatására fordítható.

A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzatok egyes feladatait a jövőben a megyei önkormányzatok látják el – emelte ki Hadházy Sándor, a Fidesz képviselője.

Indoklása szerint ez azért lényeges, mert a különleges gazdasági övezetben a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházások a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőséggel bírnak. A javaslat lehetőséget teremt legalább ötmilliárd forint teljes költségigényű munkahelyteremtő és megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét különleges gazdasági övezetté nyilvánítására. A megyén belül az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csak egy településen, hanem tágabb körben, akár a megye egész területére kifejtik hatásukat.

A képviselő hangsúlyozta: hazai és külföldi befektetők egyaránt jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban, amelynek eredménye az is, hogy az elmúlt éveben összesen 101 nagyberuházás kezdődött mintegy 1705 milliárd forint értékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.