Tovább bővült a kártyás fizetések aránya

Magyar Nemzet
2019. 09. 17. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei második negyedévben is bővült a kártyás fizetések infrastruktúrája, valamint a kártyás fizetések mértéke – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatok alapján a távirati iroda.

Az első fél év végén 101,6 millió fizetési számlát vezettek a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók, vagyis nincs lényeges változás az első negyedév végéhez képest. A belföldi kibocsátású kártyák száma ugyanakkor 9,5 millióra nőtt, ezen belül lakossági kártyából 50 ezerrel lett több.

A jegybank meghatározónak nevezi az érintőkártyák 144 ezret meghaladó bővülését. Arányuk az összes fizetési kártyán belül 2019 második negyedévének végén meghaladta a 81 százalékot.

A korábbi enyhe csökkenés után ismét nőtt a kiskereskedelmi bankkártya-elfogadók (POS-terminálok) száma. 2019 első negyedévéhez képest csaknem ezer elfogadóhellyel és háromezer, többnyire érintéses fizetést biztosító készülékkel több állt a vásárlók rendelkezésére, számuk így meghaladta a 115 ezret, illetve a 147 ezret. Érintéses fizetést több mint 128 ezer készülék tesz lehetővé országszerte. Szintén csökkenést követően nőtt újra az internetes elfogadóhelyek száma, kilencszázalékos bővüléssel megközelítve a 13 ezret.

A tájékoztatás szerint a kártyás fizetések forgalma darabszámra 17 százalékkal, értékében 21 százalékkal nőtt. Ennél is jelentősebb mértékben, 30 százalék felett bővült a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal külföldön lebonyolított tranzakciók száma és értéke. A vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 244 milliót, értékük az 1850 milliárd forintot. Ebből 223 millió belföldi majdnem 1610 milliárd forintot tett ki.

Majdnem két százalékkal csökkent ugyanakkor az előző negyedévben a készpénzfelvételek száma, bár az értékük hatszázalékos növekedéssel meghaladta a 2124 milliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.