Tovább erősödik a forint

Több mint egy hónapja, hogy véget ért a forint lejtmenete, és megfordult a trend. Jó esetben csak múló emlék lesz a nyár végi, ősz eleji gyengülés.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 05. 13:39
null
Egy stabil árfolyamszint a nyugati országokhoz való bérfelzárkózást is segíti Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt követően, hogy szeptember végén minden idők leggyengébb szintjére ért a forint az euróhoz képest, a múlt hónapban masszív erősödés indult. Míg a legnehezebb napokban egy euróért 336 forintot is adtak, az utóbbi két hétben az árfolyam egyre inkább hozzátapadt a 328-as szinthez, ami azt valószínűsíti, hogy idővel át is lép rajta, vagyis a forint tovább erősödhet. Ha így lesz, olyan szinthez érkezik az árfolyam, ami azt jelezheti, hogy a szeptemberi gyengülés csak átmeneti jelenség volt, bármilyen nagy ijedelmet is keltett.

Ez a forgatókönyv igen kedvező lenne gazdasági szempontból is, noha devizahitelek hiányában önmagában a gyengülő forint nem okozott különösebb gondot a lakosságnak. A forint stabilitása annyiból lenne kedvező, hogy a jelenleg még igen magas, kétszámjegyű bérnövekedés euróban is ugyanekkora lenne, ami gyorsítja a fejlett EU-tagállamok bérszintjéhez való felzárkózást. Különös jelentősége lehet ennek akkor, ha valóban lassul a gazdasági növekedés üteme, és a béremelkedés is visszalép az egyszámjegyű tartományba, ahogy ezt most több elemző is valószínűsíti.

A KSH adatai alapján a hazai nettó átlagkereset (közmunka nélkül és a családi adókedvezmény figyelembevételével) közel 800 euró, míg a német szint ennek nagyjából háromszorosa. Van tehát hová felzárkózni, amihez a tíz százalék körüli, de akár ennél valamivel kisebb ütemű bérnövekedés is jó alapot ad, de csak akkor, ha ez euróban is ugyanakkora, mint forintban. Ha a következő években kevéssel tíz százalék alatt alakul a béremelkedés szintje, akkor is öt-hat év alatt ez összesen ötven százalékot jelenthet, és ha a nyugat-európai bérek csak szerényen emelkednek, akkor így el is érhetjük az ottani bérszínvonal felét.

Egy stabil árfolyamszint a nyugati országokhoz való bérfelzárkózást is segíti
Fotó: Kurucz Árpád

Ez ugyan még nem a teljes felzárkózás, de két szempontból döntő fejlemény lenne: egyrészt vásárlóerő-paritáson számolva ez a szint jóval többet ér, azaz a magyar bérek vásárlóereje itthon már nem sokkal maradna el például a német bérekétől, másrészt részben ugyanezen ok miatt a munkaerő elvándorlása már megállna, sőt, vélhetően ilyen körülmények között már a visszatérők aránya is jelentős lenne.

Ha a forint mégis tartósan gyengülne, akkor ez a folyamat értelemszerűen elhúzódna, ami a munkaerőpiac szempontjából már hosszabb távon is kedvezőtlen lenne. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy mindemellett a gazdaság erős fundamentumai sem indokolják a forint tartós gyengülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.