Tovább erősödik hazánk önellátása az egészségiparban + videó

– Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Forrás: MTI2021. 05. 22. 11:15
null
Budapest, 2020. május 4. Védõfelszerelést viselõ ápoló egy beteg koronavírustesztjével az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs osztályon 2020. május 4-én. Az egészségügyi intézményekbe kerülõkön május 4-tõl a koronavírustesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetõdik a fertõzés gyanúja. A tesztet az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása – jelentette be a pénzügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videójában. Varga Mihály közölte: a szekszárdi Jako-Meditec 1,7 milliárd forintos beruházását 1,6 milliárd forint költségvetési támogatással segítette a kormány. A miniszter örömtelinek nevezte, hogy a kapacitásbővítéssel a társaságnál a korábbinak a duplájára, hetvenre nőtt a munkahelyek száma.

Hangsúlyozta: az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari támogatási program kézzelfogható eredményeinek.

A programban eddig 58 beruházásban állapodtak meg, ebből tíz már el is készült. Ezek összesen 1500 munkahely megvédéséhez járultak hozzá.

Felidézte: az elmúlt időszakban a Vajda-Papír már több mint ötvenmillió védőmaszkot gyártott le, melynek a jelentős részét értékesítette is. Emellett tízmillió darab favipiravir tabletta készült a Meditop pilisborosjenői üzemében. Az évi 140 ezer fertőtlenítő-adagolót gyártó F-Team Kft. pedig megkezdi a szállításokat a kórházaknak. Varga Mihály kiemelte: a fejlesztések folytatódnak, további, az egészségipart erősítő döntéseket hoz a kormány.

A bejegyzésben közzétett videóban elhangzott: a koronavírus-járvány miatt erős igény mutatkozott a Jako-Meditec termékei iránt, mivel az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához.

Ismertették: 2019-ben 15 millió fiolát gyártottak, tavaly az elnyert támogatásnak köszönhetően ezt harmincmillióra növelték, amelyből több mint kétmilliót tudtak biztosítani Magyarországnak. Idén várhatóan meghaladják a hetvenmilliós gyártási tételt, jelenleg fioláik 67 százaléka a koronavírus miatt készül. A videóban bemutattak egy a kormányzati támogatás segítségével beszerzett gépet is, amelyet egy magyar vállalkozással közösen fejlesztettek, továbbá együtt kialakítottak egy teljesen automatizált folyamatot is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.