Tovább változik a hazai adórendszer

A Varga Mihály pénzügyminiszter által ismertetett elképzelések között szerepel adócsökkentés, ahogy megtalálható a célok között az adminisztrációs terhek enyhítése és az adórendszer egyszerűsítése is.

Jakubász Tamás
2019. 05. 31. 9:27
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több adóügyi lépést is tartalmaz a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv: a Varga Mihály pénzügyminiszter által ismertetett elképzelések között szerepel adócsökkentés, ahogy megtalálható a célok között az adminisztrációs terhek enyhítése és az adórendszer egyszerűsítése is.

– A gazdaságvédelmi akcióterv adóügyi lépései illeszkednek a közteherviselés rendszerének tíz éve tartó átalakítási folyamatába – mondta érdeklődésünkre a tervekről a BDO adótanácsadási üzletágának adóigazgatója. Hegedüs Sándor szerint a most bejelentettek közül a legnagyobb horderejű adólépés kétségkívül a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése. A százmilliárdos nagyságrendű tehermérséklés a tegnapi bejelentés szerint már nyáron életbe lép. – Az intézkedés nem nevezhető meglepőnek, számított rá a szakma. A csökkentés ezzel együtt is jó üzenetnek számít a külföldi befektetők számára, lényeges változtatás – magyarázta az adóigazgató. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a munkára rakódó közterhek – s a szociális hozzájárulási adó ilyen – mérséklésében további nagy lépésekre van szükség.

A bejelentett tervek között helyet kapó adminisztrációcsökkentő lépések közül Hegedüs Sándor az egyéni járulékok összevonását emelte ki. – A megoldás racionálisnak nevezhető – értékelt a szakember. Megjegyezte azt is: bizonyára sokan fognak örülni a hazai cégvilágban az adófeltöltési kötelezettség eltörlésének. A kisebb vállalkozások körében pedig két tervbe vett intézkedés, az egyszerűsített vállalkozói adót – vagyis az evát – és a kisvállalati adót – azaz a kivát – érintő változtatások szolgáltathatnak beszédtémát. Előbbi, az eva, a pénzügyminiszter bejelentése szerint megszűnik. – Erre szintén lehetett számítani, az evába ugyanis tavaly lehetett utoljára belépni – mondta Hegedüs Sándor, majd hozzátette: a kiva kulcsa a mostani 13-ról 12 százalékra csökken, ami mindenképpen kedvező fejlemény.

A szakember végezetül arról beszélt: az adóadminisztráció csökkentése rendkívül fontos, ez ügyben különös jelentősége lesz ezentúl a digitalizációnak, az újabb elektronikus megoldások bevezetésének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.