Tovább vár a Moody’s

Elmaradt a triplázás, péntek éjjel a Moody’s Investors Service első idei ütemezett felülvizsgálati körében nem vizsgálta Magyarországot, így maradt a besorolás, és a stabil kilátásokban sem történt változás.

Rácz Gergő
2019. 05. 06. 13:36
null
New York, 2012. február 13. 2011. július 13-i felvétel a Moody's amerikai hitelminõsítõ New York-i székházán látható emblémáról. A Moody's 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert) Fotó: Andrew Gombert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradt a triplázás, péntek éjjel a Moody’s Investors Service első idei ütemezett felülvizsgálati körében nem vizsgálta Magyarországot, így maradt a besorolás, és a stabil kilátásokban sem történt változás. Németh Dávid, a K&H Bank közgazdásza a közmédiának úgy nyilatkozott, hogy azért nem lehetett arra számítani, hogy felminősítik Magyarországot, mert továbbra sem kaptak kedvező adatokat a korábban megállapított kockázatokkal kapcsolatban.

Németh emlékeztetett, hogy a tavaly őszi felülvizsgálatkor a Moody’s közölte: az európai autóipar lassulása és a magyar gazdaság függősége miatt előállhat olyan helyzet, amely visszafogja a növekedést. Ugyanakkor nagyon feszes a magyar munkaerőpiac, ráadásul az uniós forrásokat 2019 végére, 2020 elejére elkölti az ország, ez pedig lassíthatja a növekedést, és Németh véleménye szerint ezekben kérdésekben nem lát érdemi elmozdulást a hitelminősítő.

Ehhez képest Virovácz Péter, az ING elemzője a hitelminősítés előtt azzal számolt, hogy bár nem lesz felminősítés, de legalább a kilátások pozitívra javulnak. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője felminősítést várt. Regős Gábor, a Századvég gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője ugyancsak a közmédiának úgy vélekedett, hogy bármilyen, akár pozitív döntés született volna, azt egyedül a cég saját indoklása támasztja alá, így az elemzők csak feltételezésekre hagyatkozhatnak, hogy miért nem változtatott a hitelminősítő Magyarország adósosztályzatán.

Látszólag a három nagy hitelminősítő közül a Moody’s a legvonakodóbb, miután szintén többéves kivárást követően idén már megjött a felminősítés a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s részéről. Ennek megfelelően a háromból két minősítőnél távolodott el egy szinttel a befektetésre nem ajánlott, bóvlinak gúnyolt szint határvonalától a besorolásunk.

Hozzátartozik az összképhez, hogy a pillanatnyi hitelminősítésünk már sokkal kevésbé jelentős, mint néhány évvel ezelőtt. Immár a tavalyi, ötszázalékos növekedésnek és a tendenciózusan csökkenő államadósságnak megfelelő lett a magyar eszközök árazása, ami a hitelbesorolásunk által indokoltnál nagyságrendekkel kedvezőbb a hozamokban és a változatlanul történelmi mélypont közelében lévő kockázati felárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.