Továbbra is indokolt az építkezések fokozott ellenőrzése

Bár 2010 óta nagymértékben csökkent a számuk, még mindig sok a tragikus következményekkel járó munkahelyi baleset az építőiparban. A munkavédelmi hatóság a szektor célzott ellenőrzését tervezi az idén is. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint a személyi sérülések a munkavédelmi szabályok hiánytalan betartásával, betartatásával megelőzhetők lennének.

Pintér
2021. 02. 05. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése, ehhez a foglalkoztatás bővítése és a bérek növekedése mellett a munkavégzés biztonságának javítása is hozzájárul. – Az építőipar teljesítménye a régióban a legnagyobb mértékben, csaknem hetven százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben. 2010 elejéhez képest mintegy kilencvenezer fővel többen dolgoztak az ágazatban 2019 végére. A szektorban bekövetkező, halálos kimenetelű balesetek száma a termelés felfutása ellenére a korábbi, negyven-ötven körüli értékről harminc alá csökkent – közölte Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára, hangsúlyozva, hogy az építőiparban más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám a következmények jellemzően súlyosabbak.

A tavaly tapasztalt szabálytalanságok alapján továbbra is indokolt az építkezések fokozott ellenőrzése

– jelezte Bodó Sándor.

A célvizsgálat szerint tízből kilenc munkáltató biztosít megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók harmada nem használja (képünk illusztráció)
Fotó: Teknős Miklós

Az építőipari munkakörülmények javítását munkavédelmi kampány és országos célvizsgálat szolgálta 2019-ben és 2020-ban. Előbbi elsősorban az állam szolgáltató szerepén alapult, prevenciós, tájékoztató jellegű volt. Az ismeretek bővítése érdekében elektronikus úton és tízezres nagyságrendben nyomtatott formában juttattak el kiadványokat, szakmai anyagokat az ágazat vállalkozásaihoz mások mellett a megyei kormányhivatalok és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közreműködésével.

Az összesített adatok szerint az ellenőrzött munkaeszközök közül

a teheremelő gépek több mint negyven százaléka, a kisfeszültségű felvonulási berendezések csaknem negyede, a földmunkagépek ötöde szabálytalan körülmények között üzemelt.

Tízből kilenc munkáltató biztosított megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók majdnem harmada mégsem használta. A munkavédelmi hatóság a célvizsgálat során mintegy tízezer intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, 137 ügyben összesen több mint 16 millió forint bírságot szabott ki.

– 2020-ra a három munkanapon túl gyógyuló munkahelyi sérülések száma ezer alá, a halálos kimenetelű baleseteké huszonhétre csökkent az építőiparban. Minden hasonló tragédiának elejét lehet venni az előírások betartásával, ebben azonban még van hová fejlődni. A folyamatos hatósági jelenlét elengedhetetlen a munkavállalók biztonságához, ezért a munkavédelem idén is országos célvizsgálatot tart – jelentette ki Bodó Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.