Továbbra is problémás a thm feltüntetése

Horváth Éva
2019. 09. 04. 16:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyossá vált az egyes szektorok működésének folyamatos felügyelete, valamint a piaci szereplők egyéb ösztönzése a klasszikus hatósági munka mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi tevékenységében. A jegybank legfrissebb Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentése szerint az elmúlt időszakban kiemelten foglalkoztak a hitelkártyák és utasbiztosítások egyes általános szerződéses feltételeivel, szorgalmazták egy önálló követeléskezelési törvény kialakítását, s a változó kamatozású hitelek fix kamatozásúvá alakítását. Hozzátéve, a jegybank ajánlással segíti a kamatok fixesítését, a pénzintézetek januárig ajánlattal keresik meg az ügyfeleket, akik dönthetek majd arról, élnek-e a szerződésmódosítás lehetőségével.

A jelentés szerint manapság a fogyasztóvédelem fontos része az információs technológia fejlődésével kapcsolatos kihívásokra való felkészülés, illetve az ügyfelek pénzügyi kultúrájának fejlesztése. Emellett a jegybank hangsúlyosan ellenőrzi az új uniós előírások betartását is.

Az MNB tavaly összességében megközelítőleg 250 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, s 137 fogyasztóvédelmi figyelmeztetésben jelezte kifogásait az általa felügyelt pénzügyi intézményeknek. A fogyasztóvédelmi vizsgálatok alapján a hitelezésnél továbbra is probléma a teljes hiteldíj mutató (thm) kiszámítása, feltüntetésének módja, továbbá a reprezentatív példa bemutatásának hiánya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.