Továbbra is vonzó a nem teljesítő hitelek piaca a pénzintézetek körében

Az elmúlt időszakban felélénkült a nem teljesítő hitelportfóliókkal való üzletelés, a közeljövő azonban új irányokat tartogathat.

Magyar Nemzet
2019. 03. 07. 13:36
null
Budapest, 2009. július 14. Egy nő lép be az OTP Bank Nyrt. banfiókjának ajtaján Budapesten, az Astoriánál. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének javulása jellemzi a közép- és kelet-európai régió és a balti térség bankszektorait, ezeket a tendenciákat a pozitív makrogazdasági folyamatok is támogatják – derül ki a Deloitte pénzpiaci tanácsadó cég felméréséből. Az elmúlt időszakban felélénkült a nem teljesítő hitelportfóliókkal való üzletelés, a közeljövő azonban új irányokat tartogathat: a régió egyes országaiban csökkenhet az aktivitás, illetve beindulhat új portfóliótípusok adásvétele, míg a most alacsonyabb tranzakciós aktivitást mutató országokban az értékesítés fellendülése várható.

A régióban a legaktívabb felvásárló a magyar OTP Bank volt a vizsgált időszakban, hat tranzakcióval, a második pedig a lengyel állam, amely 2015 óta négy közvetett felvásárlást hajtott végre. A nem teljesítő hitelportfóliók értékesítése tavaly is az egyik alapvető kockázatcsökkentési eszköz volt a bankszektorban. Az úgynevezett NPL piacok 2017-ben és 2018 első felében mérsékeltebb aktivitást mutattak a 2016-os rekordszámú tranzakciókhoz képest, köszönhetően a bankok folyamatos nem teljesítő portfóliócsökkentési törekvései miatt zsugorodó NPL-állományoknak.

A biztosítási szektorban a tranzakciók számának növekedésére is számítani lehet a régiós piacokon jelen lévő nagyszámú szereplő, valamint a nagy nemzetközi csoportok átrendeződése alapján, mindez egyre szigorodó szabályozói környezet mellett valósul majd meg. A közép- és kelet-európai régió biztosítási szektorainak teljesítményét az utóbbi időben stabilitás és növekedés jellemezte: a bruttó díjbevételek jelentős mértékben növekedtek a kárkifizetések növekedése mellett is.

Ezeket a gazdasági növekedés és a javuló munkaerőpiaci körülmények támogatták. A szektor digitális átállása mellett a másik erősödő, meghatározó trend a piaci konszolidáció, amit eladási oldalon a stratégiai újrapozicionálások miatti eladások, míg a vételi oldalon az akvizíciók általi növekedés, az elérhető méretgazdaságosság és az egyéb szinergiák elérése ösztönöz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.