Tudatosabban, de többet költünk cascóra

Magyar Nemzet
2019. 03. 18. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes körű casco biztosítások éves átlagdíja 93 200 forint volt tavaly, ami tízszázalékos emelkedés 2017-hez viszonyítva – közölte a Netrisk.hu biztosítási alkuszcég a saját adatbázisa alapján. A távirati irodának küldött összegzés szerint az emelkedésnek két fő oka van: egyrészt nő az ügyfelek tudatossága, és egyre nagyobb hányaduk választ casco biztosításához kiegészítő fedezetet, másrészt a biztosított állományban megnőtt a fiatal ­autók részaránya, amelyeknek helyreállítási költségei a fejlettebb felszereltség miatt magasabbak.

Az évfordulós biztosításváltók átlagosan 72 ezer forintért kötöttek szerződést, miközben az újonnan kötött, azonnali casco átlagára új autók esetében 101 600 forint, használt autóknál 107 ezer forint volt. Az évfordulós váltóknak jellemzően több kármentes évük van, és többségük a váltáskor eleve a kedvezőbb díj elérésére törekszik.

Az ügyfelek tudatossága mutatkozik meg abban is, hogy a szerződők 54 százaléka kár esetén a számára legkedvezőbb, tízszázalékos, de minimum ötvenezer forintos önrészt választja. További 35 százalék él a tíz százalékot és százezer forintos önrészt előíró konstrukcióval. Ezek némileg drágább biztosítások, de komolyabb kár esetén az ügyfelekre feleakkora anyagi terhet rónak az alacsonyabb önrészarány ­miatt.

Az elérhető díjkedvezmények miatt a nagyobb egyszeri kiadás ellenére egyre többen választják az egyösszegű éves díjfizetést: a szerződők 51 százaléka döntött így 2018-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.