Tudatosan az új tanévben

Augusztus végén a közelgő tanévkezdés kapcsán számos hasznos ismeretre hívják fel az iskolába készülők szüleinek figyelmét a pénzügyi és oktatási szakemberek, akik szerint a családoknak nagyobb kiadást jelentő szeptemberi indulást pénztárcakímélő módon is lehet alakítani.

2019. 08. 26. 13:36
null
Több tízezer kisdiák készül az új élményekre, köztük olyanok is, akiknek nehézségei adódnak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztóvédelem szempontjából a pénzügyi tudatosság fontossága kerül előtérbe az iskolai költségek tervezésekor, ám kedvező hír, hogy pénztárcakímélő módon is lehet készülni az új tanévre. A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő szakértői a tanév során okos pénzkezelést tanítanak majd az általános és középiskolásoknak. A szakértők a tapasztalataik alapján például azt tanácsolják a szülőknek, hogy mielőtt az új eszközök vásárlásába kezdenek, nézzék át a meglévő, előző tanévből megmaradt készletet. Ellenőrizzék, hogy a korábbi iskolatáska megfelel-e még, maradt-e füzet, csomagolóanyag, és milyen állapotban vannak az eddig használt íróeszközök, ezzel pénzt spórolhatnak meg az új eszközök beszerzésekor.

A környezetvédelem is fontos szempont a családok augusztus végi beszerzésekor. Sokat spórolhatunk például a fák védelme érdekében, illetve tehetünk a papírfelhasználás csökkentéséért, ha úgynevezett tartós könyveket igénylünk az oktatási intézménytől, amelyek olyan minőségben készülnek, hogy éveken át használhatják a gyerekek, ezzel is csökkentve a papírfelhasználást. Tanácsos kerülni a PVC-ből készült termékeket, érdemes újrahasznosított iskolatáskát, tolltartót venni, ezekből például már kapható PET-palackokból gyártott példány is. Ugyanígy füzetek, ceruzák is kaphatók újrahasznosított anyagból.

Több tízezer kisdiák készül az új élményekre, köztük olyanok is, akiknek nehézségei adódnak
Fotó: Bach Máté

Érdemes tudni, hogy a füzetek esetén egyes termékek fekete-fehér újságpapírból készülnek, amihez negyedannyi víz szükséges, mint a fehér papír előállításához. A tolltartót pedig az FSC által tanúsított fából készült ceruzákkal töltsük meg, amelyek alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik. Slágertéma mostanában a nejlonzacskók használata, az iskolai uzsonnát például inkább BPA-mentes dobozba csomagolják a szülők, amelyben a gyermek az uzsonnáját viszi az iskolába – sorolják a környezetkímélő tippeket a pénzintézet szakértői. Megjegyzik: különösen jó, ha találunk újrahasznosított, károsanyag-mentes magyar terméket, hiszen az importárukat rengeteget kell utaztatni, amíg elérnek hozzánk. Ezzel nemcsak a hazai gazdaságot támogatjuk, de környezetünk terhelésének csökkentéséért is lépéseket teszünk.

Külön feladat a beilleszkedés

Nagyjából 90 ezer kisgyerek lépi át első ízben az iskola kapuját szeptember elején, ami az egész családnak nagy változást hoz az életmódban, a mindennapokban. A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 700 ezren járnak általános iskolába, akiknek hetede küzd beilleszkedési nehézségekkel. Mivel az óvodához képest az iskolában már jóval szigorúbb rendszer van, érdemes otthon is következetes napirend szerint alakítani a nyár utolsó napjait – tanácsolják a szakemberek. Például jobban jár a kisgyerek az iskolakezdéskor, ha már napokkal előtte szoktatni kezdjük az új időbeosztáshoz, a korai keléshez. A félénk gyereknek sokat segíthet, ha a szülők mesélnek neki arról, mi vár majd rá az iskolában, de fontos az is, hogy meghallgassák az ő elképzeléseit is, akkor kiderülhet, mitől fél. Nagy segítséget jelenthet az is, ha az iskolakezdés előtt álló gyermeket is bevonják a bevásárlásba, vele együtt választják ki az iskolai felszerelést, amit otthon ki is próbálhat, így már némi bátorságra tehet szert az eszközök használatához. Azt is érdemes számításba venni, hogy az új közösségben megnőhet a fertőzéses megbetegedések száma, így a Gyógyvarázs program szakértői szerint már most érdemes felkészíteni gyermekünk immunrendszerét vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy ellenállóbb legyen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.