Túl van a mélyponton, de még szenved az építőipar

A harmadik negyedévben az ágazat visszahúzta a magyar gazdaság teljesítményét, több beruházásra lenne szükség.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 9:44
null
20200512 Budapest, BudaPart Új városnegyed épül a Kopaszi gátnál fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipar termelése szeptemberben több mint tizedével elmaradt az egy évvel korábbitól, a termelés visszaesése tehát továbbra is jelentős, de nem annyira, mint az elmúlt hónapokban – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott adatait Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági szakértője lapunknak.

A KSH mérései alapján egy év alatt 14,7 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent éves összehasonlításban: az épületeké 9,1, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése az augusztusihoz mérten 1,4, a májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal emelkedett a hivatal tájékoztatása szerint. A harmadik negyedévben

az építőipar termelői árai hét százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Regős Gábor jelezte, hogy a termelés mérséklődésében a megrendelésállomány csökkenésének volt szerepe. A vállalatok a bizonytalan gazdasági helyzetben és csökkenő bevételek mellett inkább elhalasztják beruházásaikat, az önkormányzatok és az állam pedig pénzügyi nehézségeik miatt döntenek a halasztás mellett.

Ennek ellenére nőttek az ágazat árai, bár a korábbinál kisebb ütemben. Az adatok alapján látszik, hogy a harmadik negyedévben az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági teljesítményt. A kormányzat által bevezetett intézkedések nyomán az épületek építése szakágazatban várható némi erősödés, azonban ez a teljes ágazatnak csak egy részét jelenti. Az építőipar teljesítményének növekedéséhez a beruházások felpörgetése szükséges a szakértő szerint.

– Az építőipari termelés értéke folyó áron 423,1 milliárd forint volt, mely az idei év eddigi legmagasabb értéke, a 2015-ös év havi átlagainak a 166,4 százaléka a nyers adatok alapján. A koronavírus-járvány negatív hatásait az építőipar egyre sikeresebben ellensúlyozza, ezt a folyamatot pedig a kormány célzott intézkedéssorozata hatékonyan támogatja. A veszélyhelyzeti intézkedések az ágazatot nem érintik súlyosan. Az építőipar szereplői megteszik az óvintézkedéseket, az építkezések nem állnak le, és ellátási problémák sincsenek – mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Hozzátette, hogy a következő időszakban a gazdaságvédelmi akcióterv támogatásai, illetve a lakóingatlan-piacon a jövő év január elsejétől életbelépő támogatások – mint az új lakóingatlanokra érvényes öt százalékos áfa alkalmazása, csok igénybevétele esetén visszaigényelhető áfa- és illetékmentesség – bizakodásra adhatnak okot.

A szeptemberben megkötött új szerződések volumene az előző év azonos hónapjához képest 7,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,4 százalékkal kisebb, azonban az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,9 százalékkal nagyobb volt. Szeptemberben a tárgyhó végi szerződésállomány 1926 milliárd forintot tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.