Túljutott a legnehezebb időszakon a magyarországi ipar

A legnagyobb mértékű visszaesés tavaly áprilisban volt, amikor több üzemben átmenetileg teljesen leállították a termelést.

2021. 02. 12. 9:15
null
Az autógyártás is jelentősen hozzájárult a GDP alakulásához ebben az évben Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2020 decemberében kettővel több munkanap volt, mint 2019 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,4 százalékos a visszaesés. Tavaly az ipari termelés 6,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest – ismertette második becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezermilliárd forint termelési értéket állítottak elő 2020-ban. A termelés volumene márciustól augusztusig folyamatosan elmaradt az egy évvel korábbitól. A legnagyobb mértékű visszaesés (38 százalék) áprilisban volt, amikor több üzemben – köztük a magyar ipar meghatározó gyáraiban – átmenetileg leállították a termelést. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 11,2 százalékkal visszaesett, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 0,8, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé egy százalékkal nőtt.

Az ipari export 5,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés 5,1, ezen belül a feldolgozóiparé 7,7 százalékkal csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.