Túlteljesít az új állampapír

A kormány optimista várakozásait is meghaladta a lakosság igénye az új, célzott állampapír iránt. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondása szerint egyetlen hónap alatt ezermilliárdot meghaladó szintre nőtt a teljes állomány, és kedvező fejlemény, hogy ennek jelentősebb része új vétel, így vélhetően az aggasztóan magas készpénzmennyiség is érezhetően csökkent.

Rácz Gergő
2019. 07. 02. 9:27
null
Varga Mihály szerint a kormány felülvizsgálhatja az államháztartás finanszírozási oldalát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az eredeti, bizakodó várakozásokat is túlszárnyalta a Magyar Állampapír Plusz iránti kereslet, aminek az állománya alig egy hónap alatt ezermilliárd forintot meghaladó szintre nőtt – mondta tegnap újságíróknak Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormányzat stratégiájának része, hogy az államadósság minél nagyobb hányadát birtokolja a lakosság. Varga Mihály elmondása szerint ez most az össztermék arányában számítva 20 százalékot tesz ki, de a cél az, hogy ez a szám tovább nőjön az intézményi, elsősorban a külföldi befektetők rovására.

Mint azt lapunk kérdésére a tárcavezető közölte, a teljes értékből 300 milliárdra tehető az az összeg, amit a lakossági megtakarítók meglévő állampapírjaik átváltásából helyeztek az új termékbe. Így kifejezetten kedvező fejlemény, hogy a fennmaradó 700 mil­liárd új szerzés. Varga Mihály elmondása szerint ezt az összeget a készpénz – amiből több ezermilliárd forintot tart otthon a lakosság –, a banki betétek, illetve az új állampapírt egyéb befektetéseik mellett is vonzó terméknek tartók adták össze.

Varga Mihály szerint a kormány felülvizsgálhatja az államháztartás finanszírozási oldalát
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzeti Bank az állampapír makrogazdasági hatásait méltatva kiemelte, hogy a termék a lakossági költés strukturális változását is előidézheti. Az eddigiekben a töretlen bérdinamika fejlődése mellett adottsággá vált, hogy a lakosság képes növelni a megtakarításait azzal párhuzamosan, hogy a fogyasztás is bővül. A vonzó hozamot kínáló állampapír eltolhatja a mércét a megtakarítások irányába, emiatt pedig visszaeshet a fogyasztás lendülete. A tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére úgy fogalmazott, a gazdasági kormányzat jelenleg nem látja indokoltnak, hogy emiatt bármely fő makrogazdasági előrejelzését felülbírálja. A várakozásokat meghaladó kereslet azt viszont előrevetíti, hogy finanszírozási oldalon a kormányzat felülvizsgálhatja a terveket.

Varga kiemelte, továbbra is felülről nyitott keretről van szó, így akik csak most vennének állampapírt, korlátozás nélkül megtehetik. A kormányzat törekszik a digitális csatornák fejlesztésére, amivel hatékonyabban és kényelmesen lehet kezelni az állampapírban tartott háztartási vagyont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.