Türelemre intik a kimerült vállalkozásokat

2020. 04. 03. 11:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Türelmes kivárásra, elkapkodott döntések helyett megfontolásra kérik a munkáltató vállalkozásokat a turizmusban működő szakmai szervezetek azzal kapcsolatban, hogy a koronajárvány miatt elsőként térdre zuhant területen egyik napról a másikra tűntek el a bevételt jelentő vendégek, ami a teljes szektor jelenleg is érvényes leállásához vezetett. Emiatt, illetve a járvány megfékezése érdekében a magyarországi szállodák és az éttermek üzemszünetet tartanak az elkövetkező hetekben, utóbbiak esetében a házhoz szállítási szolgáltatás ad némi kapaszkodót a mostani viszonyokban. Már az első hetekben több százan vesztették el állásukat a turizmusban, mivel a munkaadóik nem tudták biztosítani a jövedelmük forrását jelentő, addig bővülő forgalmat, és a legtöbb cégnek csak néhány hétnyi-hónapnyi tartaléka van, de sokan vannak, akik a korábbi beruházások ­miatt jelenleg nem rendelkeznek pótlólagos forrásokkal. A kényszerű elbocsátásokra jelentős munkaerőtömeg áramlik például a kereskedelem felé, ahol a napi ellátólánc működtetéséhez kell a friss munkaerő, ám így félő, hogy ha újraindul a belföldi turizmus, nem lesz kivel visszaépíteni a piacot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a Magyar Beutaztatók Szövetsége nyílt levélben arra emlékezteti a vállalkozásokat, hogy a kormány első intézkedéscsomagja azonnal segítette az ágazatot. A jövő hét elején bemutatkozó nagy gazdaságvédelmi akciótervhez a szervezetek is eljuttatták a javaslataikat, és rámutathattak a legégetőbb problémákra. – Arra kérjük a turizmusban dolgozó felelős döntéshozókat, hogy várjunk még néhány napot a súlyos és visszafordíthatatlan gazdasági döntéseinkkel, ne építsük le a munkaerőt és a kapacitásokat! Most még van esély, hogy a válságból való kilábalás ugyanolyan gyors legyen, mint a válság kialakulása – fogalmaznak a képviselők, azt kérve a piaci szereplőktől, hogy csak az átfogó kormányzati gazdasági akcióterv részleteinek ismeretében hozzanak a további lépésekről megalapozott, felelősségteljes döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.