Új közteherviselési szabályokkal indult a július

Adócsökkentés a dolgozó nyugdíjasoknak, százmilliárdos tehermérséklés a munkáltatóknak, szélesedő kedvezmény a családoknak, potyautasok nélküli társadalombiztosítási rendszer – így foglalhatók össze a július elsejével életbe lépett adóváltozások legfontosabb pontjai.

Magyar Nemzet
2020. 07. 01. 9:44
null
Bárhol is dolgoznak az idősek, az elvonás csökkent Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megannyi új adószabállyal kezdődött meg az esztendő második fele, az újdonságokat az adóügyi államtitkár foglalta össze tegnap a távirati irodának nyilatkozva. Izer Norbert úgy fogalmazott: a családok, a nyugdíjasok és vállalkozások is spórolhatnak a közterheken.

A július 1-jén hatályba lépett járuléktörvény újításai a nyugdíjasoknál évente összességében húszmilliárd forintot hagynak azzal, hogy feloldva a korábbi korlátozásokat, minden dolgozó időskorúra kiterjesztették a járulékmentességet. Mostantól minden dolgozó nyugdíjastól csak a személyi jövedelemadót vonják le, járulékot nem, ez pedig 14 százalékos pluszjövedelmet jelent annak, aki eddig nem élhetett a kedvezménnyel.

A családoknak a családi kedvezmény szabályainak változása segíthet: immár a másfél százalékos munka­erőpiaci járulék összegéből is le lehet levonni a kedvezményt, erre eddig nem volt mód. Erre az adott lehetőséget, hogy július 1-jével egy teherré olvadt össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az egységes teher a társadalombiztosítási járulék elnevezést kapta, mértéke pedig 18,5 százalék.

Bárhol is dolgoznak az idősek, az elvonás csökkent
Fotó: Bach Máté

– A változtatás a gazdasági szereplőknek is kedvez, hiszen azon túl, hogy a cégek időt és adminisztrációs teendőket spórolnak meg, az őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra szerezhetnek jogosultságot – jegyezte meg az államtitkár. A járuléktörvény egy másik módosítása évi 7,5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál azzal, hogy enyhít a minimum-járulékalap szabályain: míg korábban az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után meg kellett fizetni, addig most már csak a minimálbér után kell.

A vállalkozások életét leginkább befolyásoló módosítást ezekkel együtt is a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése adja. Július 1-jén az adó mértéke 15,5 százalékra változott, fél év alatt 160 milliárd forintot hagyva a magyarországi munkaadóknál. – Ez a csökkentés a gazdaság újraindítása szempontjából az egyik leghatékonyabb szakpolitikai eszköz lehet – vélekedett Izer Norbert, majd arról beszélt, hogy az egyébként igen jelentősnek számító tehercsökkentés érdemben segítheti a munkahelyek megőrzését, új állások létesítését.

Végezetül az államtitkár kifejtette, hogy átlátható és biztonságos rendszerre állt át a társadalombiztosítás, ezentúl ugyanis senki sem veheti ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága. Hozzátette: a kormány javaslatáról, amely lazítana az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren, pénteken dönt az Országgyűlés.

Mi változott?

Egy teherré olvadt a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, és a munkaerőpiaci járulék

Másfél százalékkal nagyobb összegből lehet levonni a családi kedvezményt

Minden dolgozó nyugdíjasra érvényes a járulékmentesség

Két százalékponttal, 15,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó

Enyhültek a minimum-járulékalap szabályai

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.