Új szabály lép életbe a gumiabroncsokkal kapcsolatban

Akár tízmillió tonnával kevesebb széndioxid kerülhet a légkörbe Európában.

Magyar Nemzet
2020. 05. 13. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár tízmillió tonnával kevesebb széndioxid kerülhet a légkörbe Európában, ha életbe lép az autó- és teherautóabroncsok energiahatékonyságát jelölő új címkerendszer.

A tagállami szakminiszterekkel már leegyeztetett, az Európai Parlamentben szerdán elfogadott új szabályozás alapján a gumiabroncsok címkéin ezentúl fel kell tüntetni az abroncs üzemanyag-hatékonyságát, nedvestapadási indexét, és külső gördülési zajszintjét is – közölte az Európai Parlament sajtóirodája. A rendelet egy 2009-ben született jogszabályt ír felül azzal a céllal, hogy az abroncsok közül a vásárlók tudatosan választhassák azt, amelyik több üzemanyagot takarít meg, illetve biztonságosabb, csendesebb. A címkéket, amelyeken QR-kódot is fel kell tüntetni, a fogyasztók számára jól láthatóan kell elhelyezni a gumiabroncsokat áruló helyeken, az online boltokban is.

Mivel a környezetre káros mikroműanyagok jelentős része a gumiabroncsok kopásából származik, a gumik maximális, kilométerben kifejezett élettartamát és a kopását mutató adatokat is fel kell majd tüntetni, de csak akkor, amikor megjelennek majd a megfelelő tesztelési módszerek. Az új címkeszabályok a nehézgépjárművek C3 abroncsaira is vonatkoznak, amelyek eddig nem tartoztak az unió címkézési szabályainak a hatálya alá. Az új jogszabály 2021. május elsejével léphet életbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.