Új utak és energetikai kapcsolatok épülnek ki szomszédunkkal + videó

Vasúti, közúti, villamosenergia- és földgáz-összeköttetés kiépítéséről született magyar–szlovén megállapodás.

2020. 07. 22. 9:35
SZIJJÁRTÓ Péter; VRTOVEC, Jernej
Budapest, 2020. július 22. Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2020. július 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány nyomán az összeköttetések jelentősége megnőtt, és ha megnézzük Nyugat- és Közép-Európa versenyképességbeli különbségének okait, akkor látható, hogy az egyik fő tényező a kapcsolatok számának eltérése. Ezért a Magyarország és Szlovénia közti tizenkét közúti kapcsolat növelésében állapodtunk meg – jelentette be Szijjártó Péter, miután Budapesten fogadta a Szlovén Köztársaság infrastrukturális miniszterét, Jernej Vrtovecet. A külgazdasági és külügyminiszter jelezte: 2015 óta először ülésezhet a közeljövőben a közlekedési vegyesbiztottság, amely javaslatot készít a kormány számára arról, hol érdemes új határátkelőket építeni a két ország között.

Barátságos hangulatban egyeztettek a tárcavezetők
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

– Emellett elköteleztük magunkat a Zalaegerszeget Rédicsen és Lendván keresztül Beltincivel összekötő vasútvonal felújítása, illetve megépítése mellett – tette hozzá Szijjártó Péter, majd tovább sorolta a megállapodások pontjait.

– A villamosenergia-hálózataink összeköttetése a jövő év végére megvalósul Hévíz és Cirkovce között. A beruházás a magyar oldalon elkészült, a szlovén oldalon pedig zajlik az előkészítése, és szeptemberben elindulhat a kivitelezés, így Magyarország áramellátásában, és a térség egységes villamosenergia-hálózatának létrejöttében óriási lépés várható – tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette, hogy a Paks II atomerőművi beruházás nyomán a hazánkban előállított áram mennyisége növekedni fog, az új összeköttetés által pedig stabil felvevőpiac érhető el.

A gázvezeték-hálózatok összekapcsolásával pedig megnyílik az út Magyarország számára ahhoz, hogy Olaszországból is vásárolhasson energiahordozót. A mai tárgyaláson megállapodás született a magyar–szlovén gázinterkonnektor megépítéséről, a kapacitás pontos mértékéről még egyeztetnek a szakemberek.

A két ország jó együttműködését legutóbb a járvány alatti gyors és összehangolt intézkedések bizonyították – hangsúlyozta Jernej Vrtovec. A szlovén miniszter elmondta, az elmúlt években élénkül az árucsere-forgalom, ami tavaly 2,14 milliárd eurót tett ki – Magyarország Szlovénia hetedik legfontosabb külkereskedelmi partnere. Tavaly már megszületett az energetikai összeköttetésekről szóló memorandum a két ország illetékes tárcái között, ez szólt az atomenergetika és a megújuló energiaforrások terén létesítendő együttműködési szándékról is, idézte fel Jernej Vrtovec, hozzátéve, hogy a villamosenergetikai és gázipari fejlesztésnek köszönhetően Szlovénia ellátásbiztonsága is javul, utóbbiról szólva kiemelte, hogy hozzáférést biztosít szomszédunk számára a magyarországi gáztárolókhoz is.

A vasútvonal jól szolgálja Szlovénia érdekét, a koperi kikötőben ugyanis lehetőség van egy nagy raktárépület kiépítésére, ami újabb fejlesztési lehetőséget nyújt a kikötőnek is.

A szlovén kormány a múlt héten arról kapott tájékoztatást, hogy jóváhagyták az Emonika projektet: a 350 millió eurós beruházás keretében modern személyszállítási infrastruktúrát fejlesztenek, ebből 250 milliót az OTP Bank finanszíroz, a sokéves szünet után így végre elkezdődhet a kivitelezés – hangsúlyozta Jernej Vrtovec.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.