Újabb ötmilliárd forint munkásszállások kialakítására

November elejétől ötödik alkalommal lehet pályázni a munkásszállások kialakítására meghirdetett központi munkaerőpiaci program forrásaira – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca által a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap jövő évi kerete terhére biztosított keretösszeg ezúttal ötmilliárd forint – közölte Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A közleményben kiemelték, hogy a munkásszállások építése segíti a munkavállalók mobilitását, ezáltal hozzájárul a magyar vállalkozások erősítéséhez, segíti a foglalkoztatás bővülését és a magyar gazdasági növekedést. A program első négy kiírásában 39 önkormányzat és gazdasági társaság alakíthatott ki mintegy ötezer munkásszállási férőhelyet, összesen 12,4 milliárd forint támogatással.

A program legújabb kiírása szerint helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és gazdasági társaságok november 2-től 2021. március végéig nyújthatnak be támogatási igényt az illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. Támogatás a legalább nyolcvan, de legfeljebb kétszáz férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához kérhető.

„Az ötödik kiírással életbe lépő változás, hogy a támogatás segítségével legfeljebb kétszáz férőhelyes munkásszállás hozható létre, és módosulnak a támogatás igénybevételével létesíthető munkásszállás minimális felszereltségére, szolgáltatásaira vonatkozóan meghatározott előírások is, ami komfortosabb szálláshelyek megvalósítását teszi lehetővé” – idézték a közleményben Bodó Sándort.

A helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati társulások és az ezek százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez nyújtott beruházási támogatásként, nyolcvanszázalékos támogatásintenzitás mellett, míg a magántulajdonú gazdasági társaságok regionális beruházási támogatásként juthatnak forráshoz a programban – írták.

Hozzátették, hogy a gazdasági társaságok ennek megfelelően az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régiókban 50-70 százalékos, a Közép-Dunántúl régióban 35-55 százalékos, a Nyugat-Dunántúl régióban 25-45 százalékos intenzitású támogatásban részesülhetnek.

A gazdasági társaságok részére nyújtott támogatás – az uniós szabályokkal összhangban – Budapesten nem, Pest megyében pedig csak korlátozottan érhető el. Az építési költségekhez vissza nem térítendő támogatás, a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez pedig visszatérítendő támogatás nyújtható.

A támogatási feltételekről, az igényléshez benyújtandó dokumentumokról a www.munka.hu honlap, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapjain közzétett útmutató ad bővebb tájékoztatást – áll a közleményben.

Felidézték, hogy a program 2017 és 2019 között lezajlott első három kiírása során húsz önkormányzat és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság összesen mintegy 6,7 milliárd forint összegű támogatásban részesült, ami közel kétezer-hatszáz munkásszállási férőhely kialakítását tette lehetővé.

Bodó Sándor a közleményben emlékeztetett, hogy az idén májusban lezárult negyedik kiírás során a támogatás igénybevételére jogosultak körét kiterjesztették a magántulajdonú gazdasági társaságokra.

Az intézkedésnek köszönhetően a pályázók a rendelkezésre álló pénzügyi keretet mintegy hatszorosan meghaladó összegű támogatást igényeltek. A negyedik kiírás eredményeképpen 19 pályázó részesült összesen mintegy 5,7 milliárd forint összegű támogatásban, amelynek segítségével további kétezer-négyszáz új férőhely kialakítására nyílik lehetőség – olvasható a tárca közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.