Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter

– A magyar autóipar a világjárvány előtt is a magyar gazdaság gerincoszlopa volt, amelyre a fejlesztéseknek, beruházásoknak köszönhetően most is biztosan támaszkodhat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Kecskeméten a németországi központú, vonóhorgokat gyártó ACPS Automotive Kft. új beruházásának a bejelentésén.

2021. 03. 02. 16:03
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a német vállalat mintegy 832 millió forint összegű fejlesztéséhez a kormány 274 millió forint támogatást biztosít. – A beruházással a cég csaknem ezer munkahelyet őriz meg, miközben tovább növeli gyártási kapacitását – közölte. A miniszter rámutatott, hogy a magyar kormány beruházásösztönző programja erőteljes válasz volt a világjárvány gazdasági kihívásaira. Az elmúlt évben ugyanis világszinten 42 százalékkal estek vissza a külföldi beruházások, eközben pedig Magyarországon száznegyven százalékos volt a növekedés. A tárcavezető szerint a folyamatos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az autóipar termelési értéke az elmúlt esztendőben is meghaladta a kilencezer milliárd forintot.

Tavaly száznegyven százalékkal emelkedett a külföldi beruházások értéke hazánkban Fotó: MTI/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy több nagy nemzetközi autóipari vállalat – köztük a Volvo- és a Volkswagen-csoport – is Kecskemétről, az ACPS Automotive Kft.-től szállítja gépjárműveihez a vonóhorgokat. A cég a beruházás során beszerzett gépekkel az eddigi 1,2 millió darabos gyártási kapacitását még az idén nagyjából 1,3 millióra növeli.

Gajda Pál, az ACPS Automotive Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a németországi központtal rendelkező, több mint ezerhatszáz főt foglalkoztató ACPS-cégcsoport legnagyobb gyártóbázisa a magyarországi, kecskeméti ACPS Automotive Kft. Az elmúlt években építettek új gyártócsarnokot, raktárat és tesztközpontot is. Számos szabadalmi bejegyzésük pedig a világ minden táján megtalálható a vonóhorogrendszerekben. A kecskeméti üzemben a termelés mellett kiemelkedő szerep jut a fejlesztésre is, ugyanis a termékek mindegyikét egy nagyjából negyvenfős csapat munkájával Magyarországon fejlesztik.

A nyilvános cégadatok szerint a 2019-ben mintegy kilencszázharminc embert foglalkoztató ACPS Automotive Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele mintegy 156 millió euró volt. A társaság árbevételének több mint 94 százaléka külföldi értékesítésből származik. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 9,9 millió euró volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.