Újabb bankokat vesz az OTP

A következő időszakban további konszolidáció vár az európai bankpiacra, amiből az OTP Bank is kiveszi a részét — mondta tegnap a vállalat közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. A bankcsoport részvényesei megszavazták a 2018-as, egymilliárd eurós profitból fizetendő osztalékot, és az OTP idén is növekedésre számít minden piacán.

Rácz Gergő
2019. 04. 13. 10:37
null
Csányi Sándor szerint a pénzintézetek csalódtak amiatt, hogy elmaradt számukra a könnyítés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három bank megvételét, egyben egy 12. országba való belépést tervez a jövőben az OTP Bank, ezt követően a tervek szerint visszaveszi a terjeszkedést – mondta tegnap a vállalat közgyűlésén Csányi Sándor, a hitelintézeti csoport elnök-vezérigazgatója. Csányi szerint az OTP is részt akar venni a következő évek európai bankpiaci konszolidációjában, utána viszont megállnak, mivel a cégnek az eddig megvett bankok kezelése és rendszerbe való beépítése is rendkívül megterhelő. Emellett most hajtották végre a bankcsoport elmúlt húsz évének legnagyobb informatikai fejlesztését is.

A közgyűlésen és az azt követő sajtótájékoztatón elmondta: sok szempontból vitatja a Nagy Márton jegybank alelnök által a héten elmondottakat a bankrendszerre váró feladatokról. Régóta vitatott kérdés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és bankok között, hogy mennyire drága a hazai hitelintézeti szektor működése.

Az MNB szerint túl drága, a bankok szerint viszont a jegybank több tényezőt nem vesz figyelembe amikor erre a következtetésre jut. Csányi megjegyezte: több szabályozói teher – mint amilyen a továbbra is magas bankadó vagy a tranzakciós illeték – jelentős tételt jelent a banknak, különösen az OTP-nek, ami méretéből adódóan aránytalanul többet költ, mint a versenytársai.

Elmondása szerint a bankoknak csalódás volt, hogy az idén bejelentett újabb tranzakciósilleték-mérsékléstől végül elállt a gazdasági kormányzat. Csányi szerint már az érzékelhető könnyítés lenne, ha eltörölnék a havi két készpénzfelvétel ingyenességét, mivel ezek kizárólag veszteséget jelentenek a szolgáltatóknak. Közben Magyarországon van az OTP országai közül a második legalacsonyabb kamatmarzs, vagyis a hitelekből származó és a betétek után fizetendő kamat különbsége, egyedül az eurózónatag Szlovákiában kisebb ez a különbözet.

Csányi Sándor szerint a pénzintézetek csalódtak amiatt, hogy elmaradt számukra a könnyítés
Fotó: Havran Zoltán

Az OTP tavaly egymilliárd eurós profittal zárt, ezután 61,32 milliárd forintot fizet ki osztalékként, amit tegnap jóváhagyott a közgyűlés. Az osztalék nagyjából megfelel a 2017-es kifizetésnek a jóval magasabb profit ellenére is, ezt a bankvezetés szerint a további terjeszkedés pénzigénye indokolja. A közgyűlés azt is jóváhagyta, hogy szét lehessen választani az OTP elnöki és vezérigazgató posztját. Csányi elmondása szerint ő kérte az alapszabály változtatását a 12 piaccal járó munkateher miatt, noha egyelőre nem tervezi, hogy bármelyik feladatkörétől megválna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.