Újabb csapást mérhet a vírus az erdélyi turizmusra

Nyilvánvalóan Magyarországról sem sokan utaznak Erdélybe, mivel szigorú feltételekhez kötött a hazatérés.

null
Gyergyószentmiklós, 2013. augusztus 5. A Békás-szoros a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól 30 kilométerre 2013. augusztus 5-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most megint lehúzhatjuk a redőnyt, hiszen Magyarországra nem mennek a turisták, és onnan sem jönnek ide – panaszkodott a Kolozsváron szerkesztett Krónika című napilapnak egy sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozó amiatt, hogy ismét egyfajta határzár lépett életbe Magyarország és Románia között a szerdán bevezetett karanténkötelezettséggel.

Népszerű a természetjárók körében a Békás-szoros a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól harminc kilométerre
Fotó: MTI /Varga György

László Endre, a Transilvanian Tourist Service utazási iroda vezetője elmondta, hogy a magyarországi piac mostanra már működésbe lendült, sokan tervezték oda a nyaralásukat. Most viszont újra elkezdődött a „negatív munka”, amikor az érintett erdélyi utazási irodák azt teszik, amit eddig májusig: próbálják átütemezni a lefoglalt utakat, vagy intézik a lemondásokat.

Székelyföld egyik gyakran felkeresett nyári célpontja a Szent Anna-tó
Fotó: Havran Zoltán

Az utazási iroda vezetője úgy vélte, technikai akadályai is vannak, miközben anyagilag is megterheli az Erdélyből Magyarországra utazókat, hogy a belépésnél a tizennégy napos karanténkötelezettséget csak két negatív koronavírus teszttel lehet kiváltani. Megemlítette: nyilvánvalóan Magyarországról sem sokan utaznak Erdélybe, mivel szigorú feltételekhez kötött a hazatérés. A vállalkozó abban bízik, hogy „ennél már nem lesz rosszabb”, és a helyzet két hét után javulni fog, így pedig valamit még meg lehet menteni a turisztikai szezonból.

Sokan vágynak Erdélybe

2019-ben nőtt az Erdélybe kiránduló turisták száma. Az utazók legnagyobb része továbbra is Magyarországról érkezik, de míg körükben szinte évtizedekig a Székelyföld volt a fő célpont, az utóbbi időben változott a trend. A turisztikai szakemberek szerint miután Székelyföldet már mindenki bejárta, kezdik felfedezni a többi vidéket is: Máramarost, Bukovinát, az Al-Duna vidékét és a Bánságot (Arad, Temesvár, Orsova, Herkulesfürdő), Dél-Erdélyt, Déva, Hátszeg környékét, Vajdahunyadot. A Lonely Planet útikönyv készítője ugyanakkor tavaly első alkalommal – Székely Land néven – ajánlotta a magyarlakta régiót.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.