Újabb gázlelőhelyet talált a Mol Pakisztánban

Néhány hónapon belül a második kutatási sikert jelentette be a vállalat.

2020. 07. 14. 10:44
null
Makó, 2007. január 5. Kutatófúrás a Makóhoz közeli Óföldeák határában, ahol a feltételezések szerint közel 600 milliárd köbméter gázvagyon található. A gázkészlet kitermelése lehetővé tenné, hogy a hazai szükséleteken túl exportra is jusson belőle. A kutatást a TMX Olaj- és Gázkutató Kft. szakemberei végzik. MTI Fotó: Németh György Fotó: Németh György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét gázt és gázkondenzátumot talált a Mol-csoport Pakisztánban, az északon található TAL-koncessziós területen, amelynek a magyar energetikai vállalat az operátora. Mintegy öt kilométer mélyre fúrtak a Mamikhel-S-1-es kúton, amely a tesztelés során naponta 6516 hordó egyenértékű szénhidrogént termelt. Ez napi 453 ezer köbméter földgázt, illetve 3240 hordó kondenzátumot jelent. A kútra további tesztek várnak.

A Mol operátorként naponta mintegy 90 ezer hordó egyenértékű szénhidrogént termel ki a TAL-koncesszióban, amelyben 8,4 százalékos a részesedése. A magyar vállalat partnerei a konzorciumban három pakisztáni állami és egy magán-olajvállalat. A magyar cég 21 éve van jelen az ázsiai államban, ahol négy szénhidrogénblokkban van érdekeltsége. A most bejelentett találata a tizenharmadik Pakisztánban, a TAL-koncesszió az ország második legnagyobb propán-bután- és olajtermelője, valamint a kétszázmillió lakos gázigényének csaknem kilenc százalékát biztosítja.

Fotó: MTI

Három hónapon belül ez a társaság második találata. Márciusban a Mol Norge az Északi-tenger norvég részén talált olajat. A csoport kutatás-termelés üzletága 14 országban van jelen, melyek közül kilenc államban termel: közép-európai tevékenysége mellett jelen van a Független Államok Közösségében, a Közel-Keleten, Afrikában, Pakisztánban és az Északi-tengeren. Áprilisban jelentette be, hogy lezárta az amerikai Chevron azerbajdzsáni érdekeltségének megvásárlását a világ egyik legnagyobb olajmezőjében. Az ACG-mezőben lévő 9,5 százalékos részesedés napi 20 ezer hordós termelést, az összes felhozatal csaknem ötödét jelenti.

Az azeri mezőn 1997 óta folyik a felhozatal a British Petroleum irányítása alatt
Fotó: Reuters/Grigory Dukor

A nemzetközi terjeszkedés célja a készletpótlás, hiszen a Mol szénhidrogén-termelésének mintegy hatvan százaléka Magyarországról és Horvátországból származik. A helyi mezők azonban kimerülőben vannak, és idővel egyre kevesebb szénhidrogén termelhető ki belőlük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.