Újabb jelentős fatelepítési program indul

Hárommillió új facsemetével gazdagodhat hazánk a következő években, a kormány által biztosított mintegy kétmilliárd forintnak köszönhetően így közel 650 hektárral bővülhet az ország erdőterülete. A két tárca együttműködésében megvalósuló program ősszel indul.

2020. 08. 27. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kétmilliárd forintot fordít a kormány az ország fával borított területeinek növelésére – jelentette be tegnap Kaderják Péter. Az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a Klíma- és természetvédelmi akcióterv faültetési programja hozzájárul ahhoz, hogy országszerte egyre nagyobb területen rendelkezzünk minőségi erdőkkel. Ennek keretében évente egymillió fát ültetnek az országban, minden újszülött után legalább tízet. – A klímaváltozás az erdők stabilitását, egészségi állapotát veszélyezteti, így az erdők szénmegkötő, széntároló képességét is, ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a már meglévő erdőállományok fenntartható gazdálkodására, és új erdőterületek létesítését is lehetővé kell tennünk. Ez utóbbi célt szolgálja a Klíma- és természetvédelmi akcióterv faültetési pontja is – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Az ősszel induló program az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésében valósul meg, a finanszírozási forrása pedig a 2013-ban létrehozott Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer, aminek a bevételei a nemzetközi szén-dioxid-kvóta kereskedelmére támaszkodnak. Zámbó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár jelezte: a két tárca közti együttműködés jól mutatja, hogy a klímaváltozás elleni fellépés átfogó szemléletet kíván, így kormányzati szinten is összehangolt fellépésre van szükség. – Az erdők és az erdőgazdálkodás jelentős szénmegkötő képességgel rendelkeznek, vagyis nagyban hozzájárulnak a kvótakereskedelmi bevételekhez. A mostani programban az erdők által közvetetten megtermelt forrásokat forgatjuk vissza, és növeljük a segítségükkel a fával borított területet – fogalmazott az államtitkár.

A program részleteiről elmondta: a kezdeményezés négy szinten valósul meg, az elültetett hárommillió facsemete pedig mintegy 650 hektár új erdő létrejöttéhez járul hozzá. Az állami erdőgazdaságok területén létrehozzák az újszülöttek erdejét, ahol őshonos erdei fajokat telepítenek majd, összesen 150 hektáros területen. A program második elemeként folytatódik az erdőtelepítés az állami erdőgazdaságok által kezelt területeken, ahol mintegy kétmillió facsemete ültetésével 250 hektár új erdő jöhet létre. Emellett újabb mintegy 250 hektáron kisebb beavatkozásokkal erdővé alakítanak olyan területeket, amelyek részben már természetes úton befásodtak. Az államtitkár szerint olyan elhagyott mezőgazdasági területekre kell itt gondolni például, ahol már bokrok, kisebb fák állnak. A szakemberek itt szükség esetén visszaszorítják a megjelent inváziós fajokat, gondoskodnak a vadkárok elleni védelemről, az üres foltokba új csemetéket ültetnek, és jogilag is erdővé minősítik a területet, ami így hosszú távú védelmet élvez. A negyedik elemként a két minisztérium közötti együttműködés forrást biztosít az Éghajlatváltozási cselekvési terv erdészeti feladatainak megvalósítására. Ennek keretében a Nemzeti Földügyi Központ és az Erdészeti Tudományos Intézet bevonásával fejlesztik és távérzékelésen alapuló funkciókkal bővítik az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszert és az erdészeti klímamonitoring-hálózatot. Zámbó Péter szerint az új tudományos módszerek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szakemberek pontosabban meg tudják határozni azokat a feladatokat, amik az erdők klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását segítik.

Megjegyezte azt is, hogy ez az új kezdeményezés jól illeszkedik az Agrárminisztérium országfásítási programjához. Ennek keretein belül az állami erdőgazdaságok saját forrásból idén tavaszra 550 hektár mintatelepítést hajtottak végre, őszre pedig közel ötszáz önkormányzat számára biztosítottak belterületen elültethető nagy méretű sorfákat, összesen 12 ezer darabot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.