Újabb magyar ügyben dönt Luxembourg

Jakubász Tamás
2019. 03. 13. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar devizaügy kerül terítékre az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságán, a testület ugyanis holnap hirdeti ki ítéletét az úgynevezett Dunai-ügyben. – A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) kereste meg Luxembourgot e devizahitelper miatt, a magyar ítélkező fórum három kérdést tett fel – mondta lapunknak az ügy kapcsán az uniós bíróság magyar munkatársa.

Lehóczki Balázs kifejtette, az első felvetés azt tudakolja, hogy – a szerződések teljesítését szem előtt tartva – a magyar bíróság a devizahiteleknél kialakult jogellenes helyzeteket akkor is orvosolhatja-e, ha a kölcsönmegállapodás érvényben tartása az árfolyamkockázat miatt ellentétes az adós érdekeivel.

Másodszor azt szeretné megtudni a BKKB: összhangban van-e az EU előírásaival, hogy a magyar Országgyűlés korábban törvénnyel úgy módosította a devizahitel-szerződéseket, hogy az árfolyamkockázat terhét továbbra is a fogyasztó viseli. Végül pedig arra vár választ a honi fórum: az unió rendelkezései megengedik-e, hogy a Kúria fogyasztóvédelmi kérdésekben olyan jogegységi határozatokkal irányítsa a bíróságok munkáját, amelyek – a BKKB szerint – átláthatatlan eljárásban születnek.

– Lényeges – jegyezte meg Lehóczki Balázs –, hogy a második kérdéssel összefüggésben az Európai Bíróság tavaly már hozott ítéletet. A testület akkor úgy határozott: a magyar bíróságok megvizsgálhatják, hogy tisztességesek-e azok a szerződési pontok, amelyek az árfolyamkockázatot kizárólag az adósokra terhelték. Az unió bírái leszögezték, tisztességtelen lehet az árfolyamkockázat viselőjét megnevező feltétel, ha annak megfogalmazása nem világos, nem érthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.