Újabb pályázati keret nyílt az állattartók fejlesztéseire

A korszerűtlen technológiák kiváltására harmincmilliárd forintos keret áll az állattartók rendelkezésére.

Nagy Kristóf
2021. 04. 29. 17:40
null
A korábbi pályázatok tapasztalatai azt mutatják, óriási az állattartók érdeklődése a fejlesztési támogatások iránt Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb pályázatot hirdetett harmincmilliárd forintos keretösszeggel az állattartóknak az Agrárminisztérium – ismertette a tárca közleményében Nagy István. Az agrárminiszter a részletekről elmondta: a Vidékfejlesztési program részeként meghirdetett felhívás célja, hogy

a kisebb állattartó gazdaságok kiválthassák korszerűtlen termelési technológiájukat, ezzel javulhat termelékenységük és jövedelmezőségük.

A baromfitartó, a sertéstartó, a szarvasmarhatartó, a juh- és kecsketartó telepek, valamint a többi mezőgazdasági haszonállat – a lófélék, nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly valamint csincsilla – tartására szolgáló állattartó telepek korszerűsítésére, fejlesztésére május 28-a és július 22-e között lehet pályázni.

A korábbi pályázatok tapasztalatai azt mutatják, óriási az állattartók érdeklődése a fejlesztési támogatások iránt
Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

A támogatás mértéke a baromfi- és sertéstartó telepek fejlesztésére legfeljebb százmillió forint, a szarvasmarhatartó telepek fejlesztésére legfeljebb ötvenmillió forint, a juh- és kecsketartó telepek és a többi állatfajhoz kapcsolódó telepek fejlesztésére pedig legfeljebb húszmillió forint lehet.

A támogatás alapesetben a beruházás költségeinek ötven százalékáig vehető igénybe, ugyanakkor régiónként és a fiatal gazdák igénylése esetén eltérő a hozzájárulás mértéke.

Nagy István jelezte: a felhívás lehetőséget teremt az állattartó tevékenységhez kapcsolódó épületek, építmények kialakítására, valamint az egyes ágazatok igényeinek megfelelően önállóan támogathatók az állattartáshoz kapcsolódó egyes eszközök, gépek beszerzése.

Az elnyerhető forrásoknak köszönhetően megújulhat a telepek tartás- és takarmányozási technológiája, javulhatnak az épületenergetikai mutatók, megújulhatnak az épületgépészeti berendezések.

Emellett támogatásban részesülhetnek a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák is, melyeknek következtében javulhat az állattartó gazdaságok versenyképessége – tette hozzá Nagy István.

Népszerűek az állattartók beruházásait támogató pályázatok. Óriási érdeklődés kísérte az Agrárminisztérium tavaly ősszel meghirdetett, állattartó telepek korszerűsítésére igényelhető kiírását: az ötvenmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázatra 270 milliárd forint támogatásra irányuló eredményes pályázat érkezett be, így a keretösszeg jelentős megemelésére volt szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.