Újabb program indul az export támogatására

Magyar Nemzet
2020. 04. 16. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss exporttámogatási és beruházásösztönzési program elindításáról döntött a kormány – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tegnapi kormányülést követően a távirati irodának. A tárcavezető kifejtette: a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően határozzák meg a külpiaci eredmények. – Most ezeket a sikereket kell megvédenünk – közölte a tárcavezető. A kormánydöntés nyomán az Eximbank három új terméket indít el. Egyrészt kedvezményes hitelt biztosít a magyar cégeknek beruházásokhoz, illetve forgóeszközhitel formájában úgy, hogy a kisvállalkozásoknak a kamat egy éven belüli hitelfelvétel esetén csak 0,1 százalék lesz. Emellett garancia- és biztosítási program is indul, amellyel segítik a magyar vállalkozásokat, hogy fenntartsák a kereskedelmi banki hiteleiket. Olyan új beruházásösztönzési döntést is hoztak, amelynek értelmében nyolcszázezer eurós (280 millió forintos) nagyságrendig támogatják Magyarországon működő, exportáló vállalatok beruházásait, a költségek akár ötven százalékáig.

Belehúzott az ipar a járvány előtt

Februárban, a koronavírus-járvány hatásai előtt az ipari termelés 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértékét. Munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal nőtt – erősítette meg tegnap a korábbi előzetes adatokat a statisztikai hivatal. Az összes értékesítés folyó áron számolt értéke 10,2 százalékkal meghaladta a termelést, a különbséget a rendelkezésre álló készletek fedezhették.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.