Újabb területeken nyílik lehetőség bányászatra

A koncesszió időtartama geotermikus területek esetében a szerződés hatálybalépésétől számított 35 év, a szénhidrogén-kutatási területeknél húsz év.

Munkatársunktól
2019. 05. 31. 15:09
null
Pécs, 2019. február 19. Billenőplatós teherautó meddő kőzetet önt le a pécs-vasasi szénkülfejtésben 2019. február 19-én. MTI/Sóki Tamás Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetedik alkalommal, összesen tíz magyarországi területen pályázhatnak a szénhidrogén-ipar befektetői koncessziós jog megszerzésére a kormány által 2013-ban elindított bányászati koncessziós rendszer segítségével. Szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre Csongrád, Csorna, Érd, Kadarkút, Kisvárda, Nyírbátor, Pusztaszer és Zala-kelet területekre hirdet pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Emellett geo­termikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának céljából Gádoros területére, míg lignit kutatására, kitermelésére és hasznosítására Sajókápolna területére lehet pályázatokat benyújtani.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az eljárásban továbbra is részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint átlátható szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A feltételeknek megfelelő pályázatok értékelése a szeptemberi benyújtási határidőt követő 90 napon belül megtörténik, és újabb 90 nap áll rendelkezésre a koncessziós szerződések megkötésére.

A koncesszió időtartama geotermikus területek esetében a szerződés hatálybalépésétől számított 35 év, a szénhidrogén-kutatási területeknél húsz év. Szerződésszerű és késedelem nélküli kötelezettségteljesítés esetén az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.