Újabb védett épületek, csűrök és malmok szépülhetnek meg

Ezúttal is másfél milliárd forintos keretösszeggel nyílt meg a Népi építészeti program pályázati kiírása. A védett népi épületet tulajdonló magánszemélyek, önkormányzatok, egyházak vagy civil szervezetek legalább félmillió, legfeljebb húszmillió forintot kaphatnak értékmentő felújításra. Az előző évek tapasztalatai alapján egyre élénkebb érdeklődés mutatkozik a programra, tavaly százharminc épület munkálatai kezdődhettek meg.

2020. 08. 05. 9:22
Fancsik Máté Péter; Kelemen Tamásné; Szuszai Sándor; Fábián Katalin
Hollókővel ellentétben van, ahol csak egyetlen eredeti épület maradt meg Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra lehet pályázni a Népi építészeti programra, a múlt hét végén kezdődő szakaszban a kérelmek benyújtására szeptember 14-ig van lehetőség. A kormány által életre hívott, a Teleki László Alapítvány kezelésében lévő programban az érdeklődők ezúttal is szakmai előkészítésre és épületfelújításra igényelhetnek támogatást.

Az alapítvány lapunkat arról tájékoztatta, hogy az évi 1,5 milliárd forintos keretösszegből gazdálkodó programban az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként ezúttal is 500 ezer és húszmillió forint között lehet. A támogatás mértéke magánszemélyek és önkormányzatok – ideértve a kisebbségi önkormányzatokat is – esetén a felmerülő összköltség legfeljebb nyolcvan százalékát, egyéb esetben legfeljebb ötven százalékát teheti ki. A program a műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló, épített örökség egyedi elemeinek veszélyelhárításához, megóvásához, részleges vagy teljes helyreállításához biztosít forrást.

Az alapítvány szerint a program iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

Ezt mutatja, hogy a 2017-ben 300 millió forintos kerettel kezdődő pilot programot a nagy számú jelentkezőre tekintettel hamar milliárdos nagyságrendűre bővítették.

Hollókővel ellentétben van, ahol csak egyetlen eredeti épület maradt meg
Fotó: Komka Péter / MTI

A tavalyi támogatási döntések révén már mintegy 130 értékfeltáró munka és értékmegőrző felújító tevékenység kezdődhetett meg házakon, csűrökön vagy éppen malmokon. A múlt évben is 1,5 milliárd forint keretösszeggel kiírt pályázati lehetőséggel a Miniszterelnökség korábbi közlése szerint zömé­ben magánszemélyek éltek, ők adták be a pályázatok 85 százalékát. Helyi önkormányzatok az igénylések tíz százalékát nyújtották be, a fennmaradó pályázatok pedig egyházak, civil szervezetek és gazdasági társaságok között oszlottak meg.

Az ingatlantulajdonosok a részletes tájékoztatót megtalálják az alapítvány honlapján, a www.telekialapitvany.hu/nepi-epiteszeti-program oldalon. A támogatási kérelmek elbírálását a Miniszterelnökséget vezető miniszter által felkért bírálóbizottság végzi. A döntés meghozatala után a kérelmezőt írásban értesítik. A pályázatokat szeptember 14-ig lehet benyújtani az alapítvány online felületén.

Tervben van a Népi építészeti program kiterjesztése a határon túli területekre is. Erről Diószegi László, a Teleki alapítvány igazgatója beszélt a program jelentőségét és eredményeit bemutató, a járványhelyzet előtt, februárban rendezett konferencián. Akkor úgy fogalmazott, a programmal lehetőség nyílik átmenteni a múltat a jelenbe és a jövőbe.

A védelemnek oka van, sajnos előfordul, hogy egy településen egyetlen korhű ház maradt meg. Ami védett, az egy kicsit mindenkié, viszont ha a közösség valóban sajátjának érzi ezeket az építészeti emlékeket, akkor úgy illik, hogy közpénzből is biztosítsunk forrást a megóvásukra, megújításukra

– ezt Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa mondta a lapunknak adott korábbi interjúban. Földváry Gábor arra is rámutatott: az, hogy egy épület védelem alatt áll, a tulajdonosnak bizonyos korlátozásokat jelent, aki jellemzően csak fa nyílászárókat használhat, korhű burkolási módokat és tetőfedést – például nádból készülőt – alkalmazhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.