Újabb védővámokat vet ki Amerika

Az Egyesült Államok a remélt békülés helyett újabb védővámokat vet ki kínai termékekre, ezzel a globális gazdasági növekedés szempontjából az egyik legnagyobb kockázati tényező továbbra is meghatározó marad, különösen úgy, hogy Kína is válaszlépéseket fontolgat. Az ismét kiéleződni látszó feszültségek lejtőre tették a tőzsdei árfolyamokat, miközben a menedékeszközök értéke már aggasztó mértékben megnövekedett.

Rácz Gergő
2019. 08. 03. 10:28
Trump meets Xi at the G20 leaders summit in Osaka, Japan
A tavaszi G20-csúcson még közeledtek az álláspontok Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid életű volt Kína és az Egyesült Államok gazdasági fegyverszünete, a békülés helyett a védővám-hadakozás újabb fejezetére kell számítani. Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnökének bejelentése szerint szep­tembertől az eddig kimaradt kínai termékekre is tízszázalékos vámot vet ki az Egyesült Államok, ez nagyjából újabb háromszázmilliárd dollár értéket takar.

Kína érthetően nem örült a lépésnek, és rövid időn belül határozottan elítélte az amerikai kormányzati terveket. – Amennyiben Amerika valóban bevezeti ezeket a vámintézkedéseket, akkor Kína is meghozza a szükséges válaszlépéseket, amelyekkel megóvhatja az ország alapvető érdekeit – mondta a Reuters beszámolója szerint egy sajtótájékoztatón Hua Csun-jing (Hua Chunying), a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A fordulat azért is kellemetlen meglepetés, mert a lassuló globális gazdasági növekedés egyik legfontosabb okának tartott kereskedelmi háborúban már úgy tűnt, hogy rendeződhetnek a vitatott tételek. Donald Trump és Hszi Csin-ping (Xi Jin-ping) kínai elnök júniusban még kifejezetten baráti nyilatkozatokat tett. Azonban a beszámolók szerint az Egyesült Államok továbbra sem elégedett azzal, ahogy Kína a szellemi tulajdonjog kérdését kezeli, és az is felmerült, hogy az ázsiai ország vezetése időhúzásra játszik abban reménykedve, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztást követően már Trump utódjával tud alkudozni.

Bernd Weidensteiner és Christoph Balz, a Commerzbank közgazdászai szerint a legújabb fejlemény még távolabb helyezi a rendezés lehetőségét. Ugyan Kína tetemes mennyiségben birtokol amerikai állampapírokat, ezek értéket képviselnek, így magának is kárt okozna, ha azok eladásával próbálna nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra. A Commerzbank és más elemzők is kiemelték, hogy a védővám-mizéria folytatása és fokozása ráerősít arra a várakozásra, hogy szeptemberben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ismét kamatot vág.

Nem meglepő módon nagyot zuhantak a tőzsdék is a hír hallatán Amerikában és Európában egyaránt, leginkább a biztonságos eszközöket keresték a befektetők. Az Erste Befektetési Zrt. szerint csak ideiglenes jelenségről van szó, mivel Trump csak a tárgyalási pozíció erősödésére használja a védővámokat, így ismét emelkedhetnek a tőzsdeindexek. Azonban erősödést, illetve szinte túlzott mértékűt leginkább a menedékeszközöknél lehet látni.

A tavaszi G20-csúcson még közeledtek az álláspontok
Fotó: Reuters

Aszó Taró japán pénzügyminiszter tegnap a jen túlzott erősödése miatt fejezte ki aggodalmát, mivel a japán fizetőeszköz árfolyamának felívelése jelentősen rombolhatja az ázsiai ország exportteljesítményét. Ehhez képest havi csúcsra ugrott a jen árfolyama a dollárral szemben, amint Donald Trump bejelentette az újabb protekcionista lépéseket, és rövid távon további jenerősödésre lehet számítani. Ez Japánnak azért is problémás, mivel maga is egy fokozódó kereskedelmi viszályba keveredett Dél-Koreával.

A forint árfolyamán azonban nem látni érdemi elmozdulást, az továbbra is 326-327 közötti szinteken van. Blahó Levente és Pálffy Gergely, a Raiffei­sen elemzői szerint a forint árfolyama csak a későbbiek során térhet vissza a kora nyári 320-325 közötti sávba. A technikai nem, a makrogazdasági kép azonban továbbra is ez utóbbi szinteket támogatja – áll a Raiffeisen helyzetértékelésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.