Újévi változások a banki ügyletekben, termékekben

Több változásra is számíthatnak a lakossági és a vállalkozói ügyfelek is a bankolással kapcsolatban a jövő évtől. A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak majd az egyéb fejlesztésekre fordítani.

Horváth Éva
2020. 12. 31. 7:22
null
A NAV nyilvánosan elérhető adatokra is támaszkodik Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre elérhetővé válik az otthonfelújítási támogatás, amelyet minden, legalább egy gyermeket nevelő család 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig igénybe vehet. A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek ötven százaléka, de legfeljebb hárommillió forint. Anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban kérhető, ami egyenként maximum másfél-másfél millió forint támogatást jelent. A lakások korszerűsítéséhez pedig februártól nyílik mód a családoknak az államilag kamattámogatott otthonfelújítási hitel igénybevételére. Az összeg ez esetben maximum hatmillió forint, a futamidő tíz év lehet. Az ügyfél által fizetendő kamat mértéke – a teljes futamidő alatt – évi három százalék, a teljes hiteldíjmutató (thm) 3,55 százalék. Az otthonfelújítási hitelnél a tartozás az otthonfelújítási támogatás összegével csökken – hívta fel az Erste Bank összefoglalójában.

Az otthonfelújítási támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek ötven százaléka, de legfeljebb hárommillió forint.
Fotó: Katona Vanda

Idén év végével kifut a pandémiás helyzet miatt márciusban bevezetett thm-plafon, amely szerint az új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatója hosszú hónapokig nem haladhatta meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal megnövelt mértékét. Így a személyi kölcsönök, áruhitelek és hitelkártyák teljes thm-je egy ideig nem haladhatta meg az 5,9 százalékot, majd a jegybanki alapkamat csökkentése eredményeként július 1-jétől maximum 5,75 százalékra változott – részletezték a hitelintézet szakértői. Figyelmeztetve arra, hogy a plafon megszűnésével januártól emelkednek a kamatok, és így a havonta fizetendő összeg is magasabb lesz.

Elindulnak ugyanakkor 2021-ben a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök, amelyek a Magyar Nemzeti Bank minősítésével szabadon vagy adósságrendezésre használhatók fel. Futamidejük legfeljebb hét év lehet, félmillió forintig maximum 15, efelett tízszázalékos kamatfelárral. A hiteltermék egységes, könnyen átlátható, a jogszabályi maximumoknál kedvezőbb díjstruktúrájú.

Az Európai Unión belüli tranzakcióknál 2021. január 1-jétől kötelező alkalmazni az erős (kétfaktoros) ügyfél-hitelesítést az internetes bankkártyás fizetésekkor.

Az online tranzakcióknál a bankkártya adatain túl a fizető személyét megerősítő információkkal is igazolni kell, hogy az adott készpénzkímélő megoldással valóban az arra jogosult vásárol. Amennyiben az azonosítást elmulasztják vagy nem sikerül, a bank elutasíthatja a tranzakció végrehajtását. A nem uniós web-áruházakban vásárolva a bankok feladata lesz az ügyfél megfelelő azonosítása.

A nem uniós web-áruházakban vásárolva a bankok feladata lesz az ügyfél megfelelő azonosítása
Fotó: 123RF

Januártól, bizonyos kivételekkel, már az online kasszát használó kereskedők is kötelesek lehetővé tenni üzletükben az elektronikus fizetést, ez pedig azt jelenti, hogy már csaknem mindenhol fizethetünk bankkártyával vagy okostelefonnal. A kereskedők a törvényi előírásnak eleget tehetnek a bankkártyás vagy telefonos fizetés elfogadására alkalmas POS-terminál telepítésével, emellett lehetőség van az azonnali utalásra épülő fizetési megoldások bevezetésére is.

A koronavírus-járvány remélhető lassulásával párhuzamosan a magyarországi bankok fejlesztési kapacitásaikat 2021-ben olyan újdonságok kidolgozására állíthatják rá, mint a teljesen online intézhető ügyletek vagy a webes és mobilbanki alkalmazások – állapították meg az Erste Bank szakértői.

További lépést tettek a holdingért

December 30-án benyújtotta a tőkepiac felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank részére jóváhagyásra az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatokat a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. A Budapest Bank, az MKB és az MTB meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket 2020. december 15-én a Magyar Bankholdingba apportálták. A részvényenkénti ajánlati ár 1985 forint az MKB részvényei és 599,53 forint a Takarék Jelzálogbank A és B sorozatú részvényei esetében, illetve 5995,28 forint a C sorozatú részvényei esetében. Az ajánlattevő az MKB részvényeire a Magyar Bankholding, míg a Takarék Jelzálogbank részvényeire az MTB, amelynek meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket korábban szintén a Magyar Bankholdingba apportálták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.