Újra beindult a központi bank pénznyomdája

Mártonffy Attila
2020. 03. 20. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai kormányok által elrendelt karanténok és más korlátozások a Covid-19 terjedésének a megfékezésére a minimumra csökkentette a gazdasági tevékenységet a térségben, amelynek nyomán fokozott az aggodalom az euró­övezetben. Németországban például az ottani bankszövetség az ország idei gazdasági teljesítményének ötszázalékos zuhanását vetíti előre. Ezért az Európai Központi Bank (EKB) 750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be a hitelezési költségek minél alacsonyabb szinten tartásáért a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek elhárítására. A vészhelyzeti állampapír-vásárlási program az év végéig vagy addig tart, míg a betegség okozta válsághelyzet el nem múlik. Christine Lagarde, az EKB elnöke (képünkön) tegnap hajnalban, az intézkedés bejelentését követően a Twitteren azt írta, hogy rendkívüli helyzetekben rendkívüli lépésekre van szükség – tájékoztatott a távirati iroda.

Most, hogy Európa mind nagyobb részének gazdaságát fojtogatja a járvány, s a piacok működése is padlót fogott, elemzők a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló krízist és az euróövezet megrendülését vetítik előre. Ennek kiküszöbölésére az EKB erre az évre a Reuters szerint összesen 1100 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be; csak a most közzétett vásárlás értéke eléri az euróövezet országai bruttó hazai termékének (GDP) hat százalékát. – Rendkívüli idők rendkívüli cselekvést követelnek. Nincs értékhatára az euró támogatására irányuló elkötelezettségünknek – mondta még szerda este Lagarde, hozzátéve, hogy az akció a járvány válságfázisának lecsengéséig tart. Noha a globális piacokon az értékpapírok árfolyama az EKB lépése után is esett, az euró szilárdan tartotta pozícióit, a kötvényhozamok pedig zuhantak az euróövezetben – Olaszországban különösen, ahol 90 bázisponttal esett a tízéves lejáratú állampapírok hozama.

Az EKB által indított bevásárlással most először kerülnek a bevásárlókocsiba görög állampapírok, amelyeket az Euró­pai Központi Bank eddig kizárt a választékból az alacsony hitelbesorolásuk ­miatt. Krisztosz Sztaikurasz görög pénzügyminiszer üdvözölte az EKB döntését, és kijelentette: a potenciálisan 12 milliárd euró értékű görög államkötvény-vásárlási program létfontosságú támogatás a turizmusból származó bevételei drasztikus esését elszenvedő országnak. Az EKB ráadásul azt is bejelentette, hogy szükség esetén kész megnövelni a vásárlások összegét és időtartamát. Ez azt jelentheti, hogy a pénzintézet az egyes országok államadósságának akár harmadát is felvásárolhatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.