Újra közlekedik a Corona InterCity Brassóba

Magyar Nemzet
2020. 07. 02. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől számos környező országgal újraindult a nemzetközi vasúti közlekedés.

105 nap után először, július első napján elindult a Keleti pályaudvarról Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Székelyföld és Magyarország között átszállásmentes és biztonságos utazási lehetőséget kínáló Corona InterCity is, amely július 3-án, pénteken érkezik vissza Budapestre.

A vonaton a járványhelyzet előtti állapothoz képest újabb, felújított CAF fekvőhelyes kocsi és CAF hálókocsi közlekedik Budapest és Brassó között, Székelyföldön keresztül. Erdélyben a vonat Nagyvárad és Kolozsvár mellett a Székelyföld több magyarlakta települését is érinti: Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Tusnádfürdő és Sepsiszentgyörgy útirányon éri el Brassót.

Keresett járat

A több évtizede közlekedő, mára már tradicionálissá vált Corona InterCity vonatpár közlekedtetése a MÁV-Start számára nemzetpolitikai szempontból is fontos. A Corona InterCity Brassó régi, latin elnevezéséről kapta nevét, a határon túli magyarság és az odalátogató rokonság körében keresett és jelentős számban igénybe vett járatról van szó. A Corona InterCity Magyarországon csak Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Báránd, Sáp, Berettyóújfalu, Mezőpeterd és Biharkeresztes állomásokon áll meg.

Kényelem és biztonság

A hálókocsik és a fekvőhelyes kocsik is felújítottak, légkondicionáltak, konnektorokkal és zárt vécével is rendelkeznek, a modernebb fékrendszer miatt pedig a járművek lényegesen csendesebben haladnak. A vonatra normál díjszabású, helybiztosítást nem tartalmazó jegyek mellett kedvezményes árú SparNight menetjegyek is válthatók, a biztonságos utazás érdekében azonban a hatágyas fekvőhelyes fülkébe való foglalás nem lehetséges.

Corona InterCity, brassói járat. Kényelmes hálófülkék várják az utasokat
Fotó: MÁV

A megújult Utasellátó szolgáltatásai keretében a vonaton élvezhető a felszállás után elérhető üdvözlőcsomag és a jegyárban foglalt reggeli, valamint a büfékínálat, ahol közel negyvenféle étel és ital érhető el.

Azt is tudni kell, hogy az arcot eltakaró maszk, sál vagy kendő viselése Magyarországon – és Romániában is – a kormányrendeleteknek megfelelően továbbra is kötelező.

Helységnevek magyarul

A fejlesztések részeként a MÁV kilencven vasútállomáson vagy megállóhelyen már feltünteti a magyar helységneveket is az utastájékoztató eszközein. A tavaly nyár végi bevezetés óta eddig 7600-nál is több olyan vonat közlekedett, amin a határon túli helységnevek magyar nyelven is olvashatók, hallhatók voltak. Ennek hatására másfél millió nemzetközi utas találkozott már az állomásokon és a vonatokon a magyar nyelvű helységnevekkel.

A vasúttársaság azt is közölte, hogy a Corona InterCity útvonalán nappal közlekedő Hargita IC egyelőre nem közlekedik, újraindítása a nyári szezon után várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.