Újra vámokkal fenyegette meg Trump Európát

Nem először vetette fel Donald Trump az európai autókra kivetett vámok kérdését. Az idő azonban sürgeti: a novemberi elnökválasztás előtt érdemes lenne megegyezni az EU-val egy újabb kereskedelmi háború kirobbantása helyett.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 23. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Davosban tartott Világgazdasági Fórumon Donald Trump kedden hosszabb idő után először újra autóvámok kivetésével fenyegette meg az európai gyártókat arra az esetre, ha a tárgyalások nem úgy alakulnak, ahogy ő szeretné. Az amerikai elnök nemrég írta alá Kínával a kereskedelmi háborút lezáró megállapodás első részét, emellett szomszédaival, Kanadával és Mexikóval is egyezségre jutott, úgy tűnik azonban, hogy máris újabb frontot nyitna.

Egyúttal Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is megemlítette a kérdést, mondván, hogy ha egyes európai országok bevezetik a nagy amerikai technológiai cégekre kivetendő háromszázalékos különadót, abban az esetben az USA kiveti az autóvámokat. Franciaország, Ausztria és Olaszország már döntést hozott a digitális adó kivetéséről a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételei­re, de Emmanuel Macron francia elnök a napokban jelezte, hogy hajlandó elhalasztani az adó bevezetését azért, hogy Trump ne vesse ki az autóvámokat.

Steven Mnuchin elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok részt vesz az online szolgáltatásokra vonatkozó új nemzetközi adószabályok kidolgozásában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül, de a nemzetközi adózási ügyek nagyon bonyolultak, átdolgozásuk sok időt vesz igénybe. A tárgyalási folyamatot ugyanakkor az fékezte le, hogy Mnuchin még decemberben váratlanul azt javasolta: a nemzetközi adószabályok legyenek választha­tók és nem kötelezők.

Az USA és az unió közötti megállapodást nem lesz könnyű nyélbe ütni
Fotó: Reuters

Az európai autóvámok kivetésével korábban már többször fenyegetőzött az amerikai elnök, de végül lépéseket nem tett az ügyben, feltehetőleg azért, mert a Kínával folytatott kereskedelmi háború önmagában is sok gondot okozott neki. Most azonban megegyezett Kínával, így komolyabban foglalkozhat Európával, ugyanakkor már nem olyan hosszú az amerikai elnökválasztásig hátralévő idő, hogy elhúzódó kereskedelmi háborút kockáztasson.

Az Egyesült Államoknak és az Euró­pai Uniónak mindazonáltal nem lesz könnyű megállapodásra jutnia, mivel Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva. Megegyezés esetén viszont az elnök azt kommunikálhatná a választók felé, hogy minden fontos kereskedelmi partnerével jobb feltételeket alkudott ki, mint elődei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.