Uniós szinten is kimagasló a hazai hitelezés dinamikája

A teljes vállalati hitelkibocsátás több mint fele, míg a kkv-szektorénak közel kilencven százaléka az NHP Hajrá! programban valósult meg.

Horváth Éva
2021. 03. 12. 21:11
null
A babaváró hitel lehet a legnépszerűbb a népesedési mutatók javulását célzó csomagból Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány bővült 2020 negyedik negyedévében, amiben továbbra is érdemi szerepet játszottak a jegybanki és állami hitelprogramok. A háztartások banki hitelállománya 2020 decemberében 14,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. Ez az éves dinamika a legmagasabb érték az EU tagországai között, a fizetési moratórium hatását is figyelembe véve – jelentette be tegnap a Magyar Nemzeti Bank elemzője a hitelezési folyamatokat ismertető online sajtótájékoztatón.

A lakossági hitelállomány kimagasló mértékű bővülésében nagy szerepe volt tavaly a babaváró kölcsönnek
Fotó: Kurucz Árpád

Dancsik Bálint kiemelte: a vállalati hitelállomány éves szinten 9,4 százalékkal gyarapodott, a kis- és középvállalkozások (kkv) szegmensében pedig 13 százalékkal. A vállalatok hitelfelvételét az NHP Hajrá! szerződéskötései jelentős mértékben támogatták, a teljes vállalati hitelkibocsátás több mint fele, míg a kkv hitelkibocsátás közel kilencven százaléka a programban valósult meg.

A lakossági hitelállomány kimagasló mértékű bővülésében nagy szerepe volt a babaváró kölcsönnek. A termék az éves hitelkihelyezések harminc százalékát adta, és ma már a háztartási hitelállomány 13 százalékát teszi ki. A fizetési moratórium az esedékes tőketörlesztések csökkenésére, míg a bevezetett jegybanki és állami hitel- és garanciaprogramok az új szerződéskötésekre gyakoroltak kedvező hatást – fűzte hozzá a szakember. Hozzátette:

a hazai bankszektor szereplői az idei év első felében már nemcsak a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél, de a vállalati finanszírozás esetében is élénkülést várnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.