Unokák tanítják a nagyszülőket a kütyük rejtelmeire

Wifi, Skype, Instagram, vlog – az idősebb korosztály gyakran rácsodálkozik ezekre a kifejezésekre, azonban van egy olyan generáció, amelynek ez a közeg magától értetődő.

Magyar Nemzet
2019. 11. 11. 15:24
Grandfather and grandson are playing video games on computer at night at home.
Néha a diák túlnő a mesterén Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wifi, Skype, Instagram, vlog – az idősebb korosztály gyakran rácsodálkozik ezekre a kifejezésekre, azonban van egy olyan generáció, amelynek ez a közeg magától értetődő. A nagyszülők és az unokák világát esetenként nehéz egymáshoz közelíteni, ám amikor sikerül megtalálni a közös hangot, az mindkét generációnak kedves és tanulságos élmény.

Ezt felismerve indította el a Magyar Telekom a Legyél te is! Most generációs kezdeményezését, amelyben diákok mutatják és tanítják meg nagyszüleink korosztályának azt, hogy milyen korlátlan lehetőséget jelenthet nekik is a digitalizáció.

A program 13 város (Budapest, Veszprém, Várpalota, Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Szeged, Kecskemét, Pécs, Szombathely, Győr, Sárvár, Debrecen) iskolái­ban indul november 6-án, miután tavasszal sikerrel zárult a kezdeményezés próbaidőszaka.

Néha a diák túlnő a mesterén
Fotó: 123RF

A programmal havonta ezer időset szeretnének bevonni a digitális világba. A foglalkozásokat iskolai környezetben szervezik azok a nonprofit partnerek, amelyek gondoskodnak a lebonyolításról, a kapcsolattartásról, valamint az iskolai közösségi szolgálatban teljesített órák igazolásáról.

A Telekom és a Hintalovon Alapítvány együttműködésével a nonprofit partnerek gyermekvédelmi oktatásban részesülnek, a cég gyermekvédelmi e-lear­ning oktatóanyagot biztosít a részt vevő diákoknak, felnőtteknek. Emellett a kezdeményezésbe bevont pedagógusoknak az akkreditált képzéshez való hozzáférés is biztosított, a pedagógusok három foglalkozás megszervezése után harminc kreditpontot érő e-learning tanfolyamon való részvételre kapnak lehetőséget.

Fontos, hogy az idősebbek is megértsék a technológia életükre gyakorolt pozitív hatását, és éljenek is vele, hogy ezáltal könnyebbé, élvezetesebbé váljanak mindennapjaik. A legtöbbjüknek ehhez támogatásra és útmutatásra van szüksége, melyet a program keretében éppen attól a korosztálytól kaphatnak meg, amely beleszületett a digitális közegbe.

Ám a program nemcsak az internet és a kütyük világában nehezen eligazodó nyugdíjasoknak nyújt lehetőséget, hiszen egyúttal érdekes és hasznos feladatot kínál azoknak a középiskolásoknak, akik szívesen fordítják szabadidejüket hasznos tevékenységre, közösségi szolgálatra. A foglalkozásokon a fiatalok is tanulhatnak az idősebbektől, együttműködésük meghatározó lehet személyiségfejlődésükre, részvételükkel fejleszthetik a kritikus gondolkodást, a komplex problémamegoldást, a kreativitást és a kommunikációs készségeiket is.

– A kezdeményezés olyan lehetőséggel bővíti a diákoknak nyújtott önkéntes tevékenységek körét, amely alacsony belépésű küszöböt jelent, mégis nagy társadalmi haszna van és valódi sikerélményt nyújthat – mondta Kutas István, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.