Utakat zártak el a gazdák Ukrajnában

Magyar Nemzet
2019. 11. 12. 9:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakoznak a gazdák Ukrajnában a termőföld eladási tilalmának tervezett feloldása ellen. Emiatt több megyében zártak le autóutakat és autópályákat. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az akciók 13 megyére terjednek ki, összesen 17 ponton zárták el a járművek elől a forgalmat – ismertette a távirati iroda.

Volodimir Zelenszkij elnök szep­tember elején utasította a kormányt, hogy december 1-jéig dolgozza ki a termőföld piacának megnyitásáról szóló törvényjavaslatot. Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza párt vezetője követeli, hogy tartsanak népszavazást az eladási moratórium feloldásáról, még mielőtt a törvényjavaslatról szavazna a parlament. A Haza párt kategorikusan elutasítja a termőföld eladási tilalmának feloldását.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet szeptemberi felmérésének eredménye szerint az ukránok 52 százaléka ellenzi a termőföld piacának megnyitását, és csupán a megkérdezettek 35 százaléka támogatja. 13 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Ugyanakkor 64 százalékuk úgy véli, hogy népszavazást kell tartani róla. Zelenszkij eközben hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetében azt ígérte, hogy népszavazás dönt majd arról, hogy külföldi személyeknek, illetve külföldi vállalatoknak engedélyezzék-e vagy sem a termőföldvásárlást.

Az országban 2001 óta van érvényben földeladási moratórium. A feloldást Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap is sürgeti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.