Ütésálló a magyar gazdaság

Londoni elemzők szerint a magyar gazdaság a korábban vártnál ellenállóbbnak bizonyult az euróövezet növekedési lendületének lassulásával szemben, és ez a magyarországi növekedési előrejelzések javítását indokolja.

Magyar Nemzet
2019. 05. 14. 7:32
null
A nagyberuházások 16,4 százalékos növekedése jelentősen hozzájárult a bővüléshez F Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég még lejjebb vitte az idei magyar növekedésre adott előrejelzését a komorabbá váló euróövezeti kilátások miatt a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja, ám a tegnap bemutatott, az európai felzárkózó térségről szóló helyzetértékelésében jobb értékelést közölt. Eszerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben figyelemre méltó mértékben ellenállónak bizonyult a valutauniós növekedési környezet romlásával szemben, és a tavalyi utolsó negyedévben is erőteljes növekedési pályán volt – írták az elemzők a távirati iroda tájékoztatása szerint.

A Morgan Stanley ennek alapján az eddigi 3,3 százalékról 3,9 százalékra javította a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és jövőre is még 3,2 százalékos növekedéssel számol. A cég hangsúlyozta, hogy felülvizsgált magyarországi növekedési előrejelzései 0,4 százalékponttal haladják meg a szélesebb körű elemzői konszenzust.

A londoni elemzőház szerint a magyar gazdaság hajtóereje továbbra is az erőteljes belső kereslet, azt azonban kétségesnek tartja, hogy a komponensek közül az állóeszköz-beruházások értékének és a háztartási szektor fogyasztásának 16,4, illetve 5,4 százalékos éves összevetésű tavalyi növekedése ugyanilyen ütemekben folytatódik. Ugyanakkor – írták – még e tényezők lassulása is lehetővé tenné, hogy a magyar gazdaság a hosszabb távú trendátlagot meghaladó ütemben növekedjen.

A nagyberuházások 16,4 százalékos növekedése jelentősen hozzájárult a bővüléshez F
Fotó: Havran Zoltán

A Morgan Stanley a magyar monetáris politikában nem valószínűsít jelentősebb szigorítást a robusztus növekedés és az ezt kísérő inflációs nyomás ellenére sem. A ház szerint az ugyan elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a negyedévente megjelenő inflációs jelentések kiadásával egy időben bejelent szigorítási intézkedéseket, de ezt egyáltalán nem veszi biztosra. Az elemzők már nem várják a 0,9 százalékos irányadó jegybanki kamat emelését az idén. A ház korábbi várakozása az volt, hogy az MNB 2020-ig 1,25 százalékra emeli alapkamatát.

Néhány napon belül ez a második olyan londoni helyzetértékelés, amelyben a korábbinál jobb előrejelzés szerepel a magyar gazdaság idei növekedésére. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten ismertetett átfogó tavaszi előrejelzésében közölte, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,7 százalékos, 2020-ban 2,9 százalékos növekedéssel számol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.