Útlevéllel vihetjük nyaralni a házi kedvenceket

Érdemes figyelembe venni, hogy az EU-n belül az állat kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját külföldre.

Magyar Nemzet
2019. 06. 12. 15:42
null
Az állatorvos állítja ki az utazáshoz szükséges papírokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyár elején rendszeresen tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról, milyen szabályok érvényesek a külföldi utazásoknál. Kedden közzétette a hatóság az aktuális tudnivalókat például az engedélyköteles termékek vagy gyógyszerek kivitelével vagy az állatok szállításával kapcsolatban.

A folyamatos gyógyszeres kezelés alatt álló turistáknak például érdemes tudniuk, hogy csak a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaik során, amiről érdemes lehet igazolást kérni a háziorvostól.

Aki házi kedvencével készül együtt utazni, érdemes figyelembe vennie, hogy az EU-n belül az állat kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját külföldre. Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, valamint a belőlük készült termékek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országokban alapvetően tilos. Egyes, ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknőspáncél- vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható – emelte ki a NAV.

Az állatorvos állítja ki az utazáshoz szükséges papírokat
Fotó: Havran Zoltán

Sokan visznek magukkal magánszemélyként a nyaralásra jövedéki terméket – alkoholt, cigarettát, üzemanyagot –, ezen termékeket az EU-n belül nem gazdasági célra adómentesen lehet szállítani. Üzemanyag esetén azt érdemes tudni, hogy a gépjárművek és a motorkerékpárok gyári tartályaiban lévő üzemanyag szabadon behozható, kivihető az országból, továbbá kannában járművenként legfeljebb tíz liter szállítható. A jövedéki szabályok szerint már kereskedelmi mennyiségnek számít nyolcszáz szál cigaretta, kétszáz szivar, száztíz liter sör vagy kilencven liter bor, pezsgő. Az unión kívülről Magyarországra 17 éves kor felett légi úton kétszáz szál, egyéb módon negyven szál cigaretta, tizenhat liter sör vagy négy liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.