Üvegvisszaváltók reneszánsza

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség munkacsoport felállítását javasolja a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedők részvételével. A szervezet szerint a közös gondolkodás eredményeként jól működő rendszer lenne kialakítható, amely lehetővé teszi az italpalackok visszagyűjtését és újbóli felhasználásukat.

Magyar Nemzet
2020. 02. 19. 12:36
null
Most jobb esetben a szelektív gyűjtőben végzik a palackok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már a következő években hulladékmentesen működő iparággá válhat hazánkban is az ásványvíz- és üdítőitalgyártás, hiszen az ágazatban használt csomagolóanyagok száz százaléka újrahasznosítható – világított rá a piaci szereplőket összefogó szervezet, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Tájékoztatásuk szerint az italos palackok alkalmasak arra, hogy az első használat után újratöltsék és ismét a boltok polcaira kerüljenek. Ennek azonban az a feltétele, hogy a forgalomba kerülő műanyag és alumíniumpalackok ismét visszakerüljenek a gyártókhoz. – Szövetségünk és tagvállalataink ezért minden olyan kormányzati kezdeményezést támogatnak, amely lehetővé teszi a műanyag és alumíniumpalackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését és azok ismételt felhasználását. Ez a körforgásos gazdaság megvalósításának fontos eleme lehet – fogalmazott a szövetség. A lehetséges intézkedések között megfontolandónak tartják a számos más, főként nyugat-európai országban már jól működő kötelező betétdíj bevezetésének lehetőségét is. Annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb megoldás szülessen, munkacsoport felállítását javasolják, ahol a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor egyaránt képviseltetheti magát. A piaci szereplők és a döntéshozók így közösen határozhatnák meg, milyen rendszer bevezetésével kívánják ösztönözni a palackok visszagyűjtését az országban. Emlékezetes, Orbán Viktor kormányfő múlt vasárnapi évértékelőjén a klímavédelmi akcióterv részeként bejelentette: visszaválthatóvá teszik az üveg- és műanyag palackokat, valamint a fémdobozokat.

Most jobb esetben a szelektív gyűjtőben végzik a palackok
Fotó: Havran Zoltán

Fontos, hogy a ma használt műanyag palackok átlagsúlya az elmúlt években mintegy húsz százalékkal csökkent a 2010-es állapothoz viszonyítva. Az úgynevezett PET-palackok így a teljes hazai csomagolóanyag-hulladék mintegy három százalékát teszik ki. Az üdítőgyártók és ásványvíztöltéssel foglalkozó vállalkozások évente mintegy hárommilliárd forintot fizetnek be az államkasszába környezetvédelmi termékdíjként, ami hozzájárul a szelektív hulladékgyűjtés támogatásához. A szövetség szerint indokolt lenne a PET-palackok újrahasznosítására egy hazai üzem létrehozása is, az ott előállított csomagolóanyagokat a cégek ismét fel tudnák használni. A piaci szereplők azt vállalták, hogy a PET-palackoknál 2025-ig harminc százalékra, 2030-ig pedig ötven százalékra növelik az újrahasznosított műanyagok felhasználási arányát. Annak érdekében, hogy széles körben elterjedjen az újrahasznosított alapanyagok használata, kormányzati ösztönzők bevezetésére lenne szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.