Üzemel az új magyar–szlovák összeköttetés

Nemcsak a villamosenergia-rendszer egyensúlya szempontjából fontosak a Gönyűnél és a Sajóivánkánál újonnan kiépített kapcsolatok.

2021. 04. 06. 14:56
null
Mavir Gönyű Forrás: Mavir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több évtizedes előkészítés után, április 5-én átadták a kereskedelmi forgalomnak a Magyarország és a Szlovák Köztársaság villamosenergia-rendszereit összekötő új, négyszáz kV-os határkeresztező távvezetékeket. A megvalósításra vonatkozó tárgyalások több mint tíz éve indultak újra az észak-kelet magyarországi Sajóivánka–Rimaszombat (Rimavská Sobota) összeköttetést kibővítve két, négyszáz kV-os nyugat-magyarországi összeköttetés létrehozásával, Gönyű–Bős (Gabcikovo) és Gönyű–Nagygyőröd (Veľký Ďur) között.

A két ország egyazon projekt két elemeként kezelte a két észak–dél irányú távvezeték hálózatának összekötését, amelyek növelik az érintett térségek villamosenergia-ellátásbiztonságát.

Nemcsak a magyar és a szlovák, hanem az egész európai villamosenergia-rendszer üzembiztonságához és a villamosenergia-piacok integrációjához is nagymértékben hozzájárulnak.

A vezetékek szerepeltek az EU PCI, vagyis közösségi érdekű projekteket tartalmazó listáján, és a beruházások finanszírozása is részben közösségi forrásból történt.

A Gönyű és az országhatár közötti, 1750 méteres vezetékszakasz 4,2 milliárd, a Sajóivánka és az országhatár közötti, 23,2 kilométeres szakasz 8,8 milliárd forintba került, mindkét esetben szükség volt az adott alállomások fejlesztésére is. Az összekapcsolt európai villamosenergia-rendszerben – a piac-összekapcsolás, a megújuló energiaforrások rendszerbe integrálása és az elosztott villamosenergia-termelés következtében – az átviteli rendszerek közötti villamosenergia-forgalom növekszik, így az új határkeresztező vezetékek nagymértékben csökkentik majd a kritikus terheltség kockázatát Szlovákia és Magyarország közös határmetszékén.

Üzembe helyezésük sikerét a közép-európai régió összekapcsolt átviteli rendszerében ezen szűk keresztmetszet kezelését elősegítő megoldások több mint húsz éven át tartó kutatása és tervezése előzte meg, így a vezetékek átadása jelentős mérföldkőnek tekinthető nemcsak Szlovákia és Magyarország, hanem egész Európa számára.

Az új határkeresztező vezetékek nagymértékben csökkentik a kritikus terheltség kockázatát Szlovákia és Magyarország határmetszékén
Fotó: Mavir

– Az új szlovák–magyar összeköttetéseink Nyugat-Magyarországon Gönyűnél, a keleti határszélen pedig Sajóivánkánál nemcsak a magyarországi villamosenergia-rendszer egyensúlya szempontjából fontosak. A bővülő nemzetközi összeköttetések a legforgalmasabb észak–déli áramlási útvonalon biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, másrészt hazánk számára az

észak-kelet magyarországi régió hosszútávú ellátásbiztonságát. A következő évtizedek még inkább az együttműködésről szólnak majd, nemcsak az országhatárokon belül, de az egyes nemzeti átviteli rendszerirányítók, nemzeti rendszerek között. A húszéves tervezés utáni sikeres projektzárás egy élhetőbb (környezeti, gazdasági, társadalmi szempontból is fenntartható) jövőt céloz – hangsúlyozta

Biczók András, a Mavir ZRt. elnök-vezérigazgatója.

– A Szlovákia területén összesen 46 km hosszúságú új 400 kV-os vezetékek átviteli kapacitása jelentős mértékben tehermentesíti majd a szlovák és a magyar átviteli rendszer túlterhelt határmetszékét. Ezen felül a most üzembe helyezett átviteli rendszerelemeknek köszönhetően lehetőség nyílik újabb megújuló energiaforrások rendszerbe kapcsolására és a mohi atomerőmű megbízható exportjának növelésére – világította meg a beruházás jelentőségét Peter Dovhun, a SEPS igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.