Üzleten kívül sem lehet termékbemutatót tartani

Érdemes a járvány idején elzárkózni a termékbemutatóra szóló, telefonos meghívásoktól, akkor is, ha azokat úgy ajánlják fel, hogy a fogyasztó otthonában, kis létszámban tartják meg.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 13:00
null
20200918 Budapest Illusztráció Maszk használata, maszk viselése Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyasztóvédők figyelmeztetnek: a termékbemutatós ügynökök népszerű célcsoportjának, a nyugdíjas korosztálynak egyébként sem ajánlott ezekben az időkben a közeli kontaktus másokkal, de az is több kockázatot rejt az egészségügyi szempontokon túl, ha valamilyen iparcikküzleten kívüli értékesítésre fogadnak el meghívást.

A tanácsok szerint az árubemutatós ügynök telefonos befolyására ne hagyják magukat rábeszélni az idősebbek, hogy az otthonukban keressék fel őket az alkalmi ajánlattal – ez akkor sem jogszerű a telefonálótól, ha a koronavírus elleni védekezéshez javasolt csodatermékre vagy kezelésre adna kedvező ajánlatot.

Néha a környezetüket is meglepik váratlan döntéseikkel a család idősebb tagjai. Ilyen tipikus eset, ha hagyják magukat rászedni a termékbemutatókon Fotó: Havran Zoltán

Jelenleg nincs lehetőség csoportos árubemutató rendezvényekre, reklámutazásokra, a házalók mégis kihasználhatják, hogy az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységeknél a kormány ideiglenesen eltörölte a bejelentési és nyilvántartási kötelezettséget.

Ez azonban például a házhoz szállításra rövid felkészülési idővel átálló éttermeknek szóló segítség, nem pedig az előzetes jegyzői bejelentéshez kötött, jelenleg rendezvénytilalom alatt álló termékbemutatók szervezőinek teremt kiskaput.

Csak az idősebbeket invitálják. A célzott korosztály kevésbé ismeri fel a jellegzetes manipulációs módszereket Fotó: Reuters/Suzanne Plunkett

A Provaris Varga & Partners Ügyvédi Társulás járványvédelmi rendelkezésekről szóló jogértelmezésében egyértelműsíti: a járványügyi helyzet kezelésére tett intézkedésekkel összeegyeztethetetlen lenne, ha a termékbemutatók céljából szervezett utazásokat és rendezvényeket is engedély nélkül lehetne szervezni.

Vagyis a könnyítések nem használhatók fel az árubemutatós üzletkötésekre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.