V alakú lesz a fellendülés

A negyedik negyedévre visszatérhet a világgazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány előtti szintre.

Magyar Nemzet
2020. 06. 16. 7:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley szerint a növekedés új szakaszába lépett és a negyedik negyedévre visszatér a világgazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány előtti szintre. Az amerikai befektetési bank közgazdászai meredek, de rövid ideig tartó recesszióra számítanak: a világgazdaság a második negyedévben éri el a mélypontot 8,6 százalékos éves összevetésű csökkenéssel, és 2021 első negyedévére akár a három százalékot is elérheti a növekedés. A közelmúltbeli, váratlanul kedvező növekedési adatok és intézkedések fényében még biztosabbak abban, hogy helytálló a V alakú fellendülést valószínűsítő előrejelzésük. A közgazdászok három érvet is felhoztak előrejelzésük alátámasztására.

Emlékeztettek: a válságot a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések okozták, nem pedig belső megrázkódtatások. Az államadósságok csökkentésének folyamata mérsékeltebb, miközben a gazdaság támogatását célzó masszív intézkedések lehetővé teszik a talpraállás gyorsítását. Kevéssé valószínű, hogy a kormányok visszalépnek a jelentős támogatásoktól a közeljövőben, a központi bankok és a pénzügyminisztériumok továbbra is zsákszámra öntik a pénzt országuk gazdaságába.

Az alapforgatókönyv szerint a járvány második hulláma ősszel köszönt majd be, de ellenőrzés alatt tudják majd tartani, részleges zárlatok mellett. A Morgan Stanley arra számít, hogy a védőoltás 2021 nyarán lesz elérhető széles körben. Rossz esetben azonban a második hullámban, ismét szigorú korlátozások mellett, újabb válság érkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.