Vágtázás vagy maratonfutás?

A román kormány az eurózónába készül, ám úgy tűnik, a jegybank kevésbé elkötelezett ez irányba. Vajon a vágtázó robbanékonysága vagy az erejét megfontoltan beosztó maratonfutó taktikája működhet ezen a téren?

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 04. 24. 16:18
null
A legnagyobb árbevételű romániai cég a Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan kidolgozott terv szerint készül Románia az euróra való áttérésre, a kitűzött határidő pedig változatlanul 2024, jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az eurócsoport (Eurogroup), valamint az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek (Ecofin) bukaresti informális ülése előtt, amelyet Románia uniós elnökségének égisze alatt rendeztek a húsvéti hétvégén. – A kormány a múlt év decemberében fogadta el az euróra való áttérés megvalósításának tervét, amihez tartjuk magunkat, célkitűzéseinket pedig megvalósítjuk, ahogy mindig is tettük – fogalmazott a román pénzügyminiszter.

A Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke – aki biztosi minőségében a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért is felelős –, Günther Oettinger, a költségvetésért és emberi erőforrásért felelős európai biztos és Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért, adó- és vámügyekért felelős biztos jelenlétében zajló Eurogroup- és Ecofin-ülések egyik kényes témája a munkaerő-migráció volt, amely mind az egyes országoknak, mind pedig nemzetközi viszonylatban jelentős gondokat okoz. Dombrovskis utalt is Románia versenyképességének e téren való megkérdőjelezésére.

Teodorovici szerint ezt a mutatót épp a munkaerő migrációja – a szakképzetté és szakképzetlené egyaránt – ronthatja le. Ezért aztán az Ecofin ülésén a munkaerő szelektív mobilitására vonatkozó problémát megoldó agresszív intézkedéscsomag kidolgozására tett javaslatot azoknak az európai államoknak, amelyekből nagy számban vándorol el a magasan képzett munkaerő a többi uniós országba. – A munkaerő szabad mozgása nagy gazdasági haszonnal járt, de negatív következményei is lehetnek, például akkor, amikor ez a mobilitás szelektív, így a magasan képzett személyek exodusához vezet – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Mindez az euróra való áttérés folyamatában is nehézségeket okozhat – tette hozzá.

A céldátum 2024. Meg vannak számolva a lej évei?
Fotó: 123RF

Ahogyan korábban, most is sokkal pragmatikusabb álláspontot képvisel az ügyben Mugur Isarescu. A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint az euróövezethez való csatlakozással nem oldódnak meg automatikusan a gazdasági problémák, sőt a súlyosbodásuk is könnyen előfordulhat. Az euró elfogadásáról szóló jelentés bemutatásán a jegybank elnöke kijelentette, hogy az euró bevezetése nem csodaszer. – Az euró bevezetése a konvergenciafolyamat egy szakasza, amelynek megfelelő lefolytatásához elengedhetetlenül fontos a gazdaságpolitika koherenciája és fenntarthatósága – hívta fel a figyelmet a BNR elnöke. Klasszikus példát hozott fel: a festina lente (lassan siess) latin bölcsességnek megfelelően kapkodás helyett a valós és fenntartható konvergenciát kell megvalósítani – azaz a sprinter helyett az erejét beosztó maratonfutó taktikáját kell alkalmazni. Ezért aztán egyelőre az euróra való áttérés céldátumát is nyitva kell hagyni, és figyelmesen elemezni azon kelet-közép-európai országok álláspontját, amelyek óvatosan nyilatkoznak az átmenetről.

A román jegybank első embere azt az álláspontot képviseli, miszerint azért lenne szerencsés az áttérés előtt elérni egy adott konvergenciaszintet, mert már bebizonyosodott, hogy a közös fizetőeszköz bevezetése után az eurózóna államai sem javítottak saját konvergenciaszintjükön. A gyors román csatlakozáson azért is fontos lenne elgondolkodni, mert nagy különbségek észlelhetők az országon belül, egyes versenyképes fejlődési pólusokkal ellentétben a szegény régiók állapota cseppet sem javult. Ilyen körülmények között a csatlakozás elviselhetetlen feszültségeket is okozhat a román társadalomban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.