Valentin-napon se felejtsük el megőrizni a bizonylatot

Az e hét csütörtöki szerelmesek napja bizonyos kereskedők és szolgáltatók életében az első olyan esemény, amely felpörgeti az éves forgalmat.

2019. 02. 11. 11:23
null
Young Woman Receiving Head Massage At Spa Fotó: Photographer: Andrey Popov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az e hét csütörtöki szerelmesek napja bizonyos kereskedők és szolgáltatók életében az első olyan esemény, amely felpörgeti az éves forgalmat, például a virágosok, az ajándék- és játékboltok érezhetik a megnövekedett keresletet, ahogy a vendéglátóhelyek vagy a szállodák is erősebb látogatottsággal számolnak a következő hétvégére. Fogyasztóvédők szerint a szerelem mámorában is érdemes észben tartani a vásárlás általános ­szabályait, hogy kellemes élmény maradjon a tervezett ünneplés.

Továbbra is érvényben lévő alapszabály, hogy minden vásárlásról, megrendelésről az igazolást, nyugtát, számlát félre kell tenni, mert fogyasztói panasz esetén csak így veszik komolyan az ügyet a kereskedőnél, de a tanácsadó szervezeteknél, illetve a bíróságon is. A bizonylatok igazolják az ügylet megtörténtét, amelynek alapján kifogásolhat a vásárló – akár arról van szó, hogy elromlott a vásárolt ajándéktárgy, netán az ünnepi estére elhervadt a tartósként eladott virágcsokor.

Az internetes vásárlás minden területen hódít, mert gyors és kényelmes. Várhatóan Bálint-nap környékén is növekvő számban érkeznek majd megrendelések az internetezőktől, ezút­tal elsősorban kifejezetten a témához kapcsolódó kínálattal rendelkező webáruházakban, illetve a kikapcsolódást, élményeket kínáló szolgáltatóknál. A fogyasztás fokozására több cég már napok óta hirdet alkalmi akciókat a szerelmesek számára – érdemes tudni, hogy ezen kampányok idején is az árengedményekkel, ártájékoztatással, tisztességes kerekedői magatartással kapcsolatos általános szabályok az irányadók.

Gyakran előfordul, hogy a vásárló nem azt a terméket kapja a vállalkozástól, amit megrendelt, márpedig a cég ezért felelős. A Budapesti Békéltető Testület felhívja a figyelmet: ilyenkor a fogyasztó élhet indokolás nélküli elállási jogával (azaz meggondolhatja magát), a webáruház pedig köteles visszatéríteni részére a pénzt. Fontos azonban, hogy mindig írásban, igazolható módon gyakoroljuk a 14 napos indokolás nélküli elállási jogunkat! Vita esetén ugyanis a fogyasztónak kell azt bizonyítania, hogy tényleg elállt a vásárlástól – figyelmeztetnek.

Egyébként is érdemes elolvasni a weboldalakon kínált termékek, illetve szolgáltatások (akár utazás, repülőjegy, élményprogram) esetén érvényes általános szerződési feltételeket, mielőtt a vásárlás gombra kattint a fogyasztó, mert ezek szintén tartalmaznak hasznos információkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.