Vállalati csődök a járvány nyomában

Magyar Nemzet
2020. 04. 24. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár negyedével is nőhet idén világszerte a vállalati fizetésképtelenségek száma a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak következtében, ám az egyes gazdasági régiókat jelentősen eltérő mértékben érinti a krízis – derül ki az ­Euler Hermes hitelbiztosító elemzéséből. A cég szerint hazánkban a világátlagnál jóval alacsonyabb mértékben, 13 százalékkal nő a fizetésképtelenségek száma.

A járvány miatt a teljes magyar ipari termelés egyharmadát adó gépjárműgyártás az egyik legjobban érintett szegmens. Merész István, a cég magyarországi igazgatója szerint a beszállítói szektorban az ötszáz legnagyobb hazai cég közül húsz-harminc mehet csődbe idén, és további 370-380 szorul majd állami segítségnyújtásra, és mindössze száz cég tekinthető válságállónak. A kisebb és kevésbé likvid építőipari társaságok körében szintén fokozódnak a fizetőképességi problémák. A szállítmányozói piacon tízszázalékos visszaesésre és a kisebb vállalkozások köré­ben nagyszámú fizetésképtelenségre számítanak idén.

Az Egyesült Államokban a cégbedőlések 25 százalékos növekedésére számít a hitelbiztosító, míg az eurózónában ennél kisebb, 15 százalékos emelkedést prognosztizál. A legnagyobb esetszám-növekedés Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban várható, miközben a német és a francia vállalati szektorban a fizetésképtelenség emelkedése a világátlag alatt, hét-, illetve nyolcszázalékos értéken marad majd – vélik az elemzők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.