Vállalkozói akadályfutás Romániában

Egy friss uniós felmérés alapján európai viszonylatban valamelyest visszaszorulóban van a korrupció, ám Romániában még mindig nagyon magas, 89 százalékos a kenőpénz jelenlétének aránya.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 12. 18. 12:24
null
A bukaresti parlamentnél tavaly tüntetők szerint a törvényhozás a korrupt politikusokat védi Fotó: Andreea Alexandru Forrás: MTI/Mediafax/Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem túl vállalkozóbarát ország Románia, legalábbis az Európai Bizottság friss felmérése szerint. Bár az eredmények alapján európai viszonylatban valamelyest visszaszorulóban van a korrupció – míg 2013-ban a megkérdezett vállalkozók 75 százaléka szerint széles körben elterjedt, mára ez az arány 63 százalékra csökkent –, Romániában még mindig nagyon magas, 89 százalékos a kenőpénz jelenlétének aránya.

Érdekes módon az üzleti szféra mégsem a korrupciót tekinti a piaci boldogulást akadályozó legnagyobb problémának. A megkérdezettek 96 százaléka azt sérelmezte, hogy túl gyorsan változnak a politikák és jogszabályok, 93 százalék pedig a messze nem kielégítő infrastruktúrára panaszkodott. A túlbonyolított ügyintézést 89 százalékuk nevezte a legnagyobb problémának. Az üzleti szféra képviselői­nek 97 százaléka állította, hogy az országban elterjedt gyakorlat a korrupció, de a problémák sorában még így is csak a negyedik: a megkeresettek 88 százaléka véli úgy, hogy a korrupció akadályozza a cégek megfelelő működését.

A korrupció legelterjedtebb megnyilvánulása Romániában a kenőpénz „intézménye”, mondta ki a verdiktet a megkérdezettek 51 százaléka. Ebben a kategóriában az uniós átlag csak 23 százalék, az európai színtéren a listát a barátok és családtagok előnyben részesítése vezeti 45 százalékkal. Az eredmények közzétételét követően az Európai Bizottság belügyi biztosa, a svéd Ylva Johansson így fogalmazott: – A korrupció aláaknázza a demokráciát és a jogállamiságot, társadalmunk alapját. Az Európai Unió jelentős előrelépéseket tett az évek során, de továbbra is sok a tennivaló. A továbbiakban is együttműködünk a nemzeti hatóságokkal, a nemzetközi szervezetekkel, a civil társadalommal és a magánszektorral, hogy felszámolhassuk a korrupciót.

A bukaresti parlamentnél tavaly tüntetők szerint a törvényhozás a korrupt
politikusokat védi
Fotó: MTI/Mediafax/Andreea Alexandru

Az új román kormány tudomásul vette, de nem osztja teljes mértékben az uniós felmérés eredményeit, illetve az abból levont következtetéseket. Legalábbis erről számolt be a ­Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András, miután részt vett a pénzügyi tárca társadalmi bizottságának ülésén, ahol a büdzsékiegészítés sarokszámait ismertették. – A testület tagjai megállapították, hogy a pénzügyminisztérium továbbra sem veszi figyelembe az ajánlásainkat, kész tények elé állítja a polgárok és a vállalkozói szféra képviselőit. Bár a bizottság valóban csak konzultatív jellegű észrevételeket fogalmaz meg, ezeket eddig sem vették, és most sem veszik figyelembe.

Ha a mentalitás változatlan marad, aligha nyílik lehetőség az előrelépésre, függetlenül attól, hogy egy ideje a liberálisok kormányoznak, nem pedig a sokat szidott szociáldemokraták – fogalmazott Édler András a Krónika című erdélyi napilapnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.