Valós igényeken segít a Magyar falu program

A kormány évek óta erősíti a vidéket, jobb megélhetést és kiszámíthatóbb jövőt nyújt a vidéken élőknek és a vidéki fiataloknak – közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

2019. 03. 19. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány évek óta erősíti a vidéket, jobb megélhetést és kiszámíthatóbb jövőt nyújt a vidéken élőknek és a vidéki fiataloknak – közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese Magyar Zoltán (Jobbik) írásbeli kérdésére válaszolva. Az Országgyűlés honlapján elérhető, a napokban közzétett írás szerint 2010 óta a segélyt felváltotta a munka, s 12 százalékról 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség.

A miniszterhelyettes emellett rámutatott: a vidéken élő fiataloknak a 2015-ben bevezetett Ifjúsági garancia program átfogó segítséget nyújt az elhelyezkedéshez, a fiatalok vállalkozóvá válásához és a munkaerőpiacon keresett szakmák elsajátításához. Eddig 72 ezer fiatal munkához segítése és 35 ezer fiatal képzése valósult meg. A helyben történő elhelyezkedést támogatja az is, hogy akár harmincmillió forintot kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek gyakornokokat foglalkoztatnak.

– A különböző szakpolitikai intézkedések mellett átfogó fejlesztési programra is vállalkoztunk, amikor elindítottuk a Magyar falu programot – hangsúlyozta Orbán Balázs, hozzátéve, hogy éppen a jobbikos képviselő által felvetett problémákra szerepelnek ebben megoldási javaslatok. Csak idén 150 milliárd forintot különítettek el a programra, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeknek. Orbán Balázs jelezte: becsléseik szerint a 2200-2400 nyertes pályázat révén szinte minden falura jut legalább egy fejlesztés.

A szintén a Magyar falu programról érdeklődő Vadai Ágnesnek (DK) a miniszterhelyettes azt írta: az egyeztetési folyamat során konzultáltak a Magyar Faluszövetséggel, a Kisvárosok Szövetségével, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével, valamint a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetségével is. Az általuk tett javaslatok – mint például a falugondnoki rendszer fejlesztése vagy a belterületi utak fejlesztése – szinte kivétel nélkül beépültek a programba. A februárban megjelenő első pályázatok iránt nagy az érdeklődés, Orbán Balázs szerint éppen azért, mert azok a falvak tényleges igényeire, szükségleteire nyújtanak megoldást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.