Válság előtti szintre térnek vissza az olajárak

Visszatért a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintjéhez az olaj ára, miután tavaly rekordmélységekben is járt a mutató – írja a BBC. A kereslet azonban még mindig alacsonyabb, mint a pandémiát megelőző időszakban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 6:18
null
Midland, 2020. április 7. Olajkút a nyugat-texasi olajmezőkön 2020. április 7-én. Az olajár esése miatt a benzin ára is jelentős mértékben csökkent. MTI/EPA/Larry W. Smith Fotó: Larry W. Smith Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kereslet még mindig visszafogottabb a megszokottnál, a vakcina megjelenésével jó esély van a vártnál gyorsabb gazdasági felépülésre. Az olajárak jellemzően jó indikátorai a gazdasági aktivitásnak – ez utóbbin még jól érzékelhetők a vírus negatív hatásai – írja cikkében a BBC.

A Brent-olaj hordónkénti ára a 60 dollárt is meghaladta hétfőre
Fotó: Larry W. Smith / EPA

A „fekete arany” mostanra elérte a 60 dolláros hordónkénti árat, több mint ötven százalékot emelkedve az elmúlt hónapok során. Sőt az északi-tengeri Brent nyersolaj ára hétfőn átlépte a 60 dolláros küszöböt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Az Európában irányadó olajfajta ára a közelmúltban jókora növekedést mutatott, november óta a határidős jegyzések árai 59 százalékkal emelkedtek. Az Amerikában irányadó WTI hordónkénti ára pedig a múlt héten 55 dollár fölé emelkedett – ez először fordult elő az elmúlt egy év során.

„Az olajárak múlt heti emelkedésének legnagyobb hajtóereje az volt, hogy hirtelen megnőttek a várakozások a gazdaság felépülésével és az olajkereslet erősödésével kapcsolatban, mivel végre úgy tűnik, visszaszorulóban van a koronavírus-járvány” – idézi a BBC Vandana Harit, egy szingapúri olajpiaci elemző cég, a Vanda Insights alapítóját.

– A világ egyes részein, különösen Ázsiában növekszik a kereslet. Meglehetően optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, ami jelenleg Kínában látható – mondta a múlt héten Ben van Beur­den, a Shell vezérigazgatója.

Egyéb tényezők is közrejátszottak az olajárak emelkedésében, többek között egyes olajkitermelő országok – főleg Szaúd-Arábia – a kitermelés korlátozására tett erőfeszítései.

Tavaly április óta – amikor megszületett a megállapodás a kitermelés visszafogásáról – az olajcégek összesen mintegy 2,1 milliárd hordó olajat tartottak vissza, ami a tartalékkészletek csökkenéséhez vezetett.

A koronavírus-járvány pusztító hatással volt a teljes olajiparra, tavaly negatív olajárat is láthattunk, a többlet pedig több mint egymilliárd hordó volt. A legnagyobb visszaesést a légitársaságok üzemanyagigényének drámai csökkenése okozta: az utazási korlátozások miatt a nemzetközi utasforgalom jelenleg mindössze harminc százaléka a megszokottnak a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, az International Air Transport Association adatai szerint.

Az online kereskedelem élénkülése magával hozta a szállításban részt vevő járművek megnövekedett üzemanyagigényét
Fotó: Reuters

Más területeken ugyanakkor némileg élénkült a kereslet, ezt főleg a sok helyen bevezetett karantén és az otthoni munkavégzés generálta. Mivel egyre többen vásárolnak online, a termékek szállításában részt vevő járművek– kamionok, teherhajók és tehervonatok – üzemanyagigénye megnőtt. Az internetes kereskedelem élénkülése a műanyag csomagolóanyagok terén is megmutatkozott, ezekhez ugyanis szintén kőolajszármazékokra van szükség.

A kereslet ugyanakkor még mindig kisebb, mint a pandémiát megelőzően, és egy lassú gazdasági felépülés akár évekkel is késleltetheti a világ energiaigényének korábbi szintekhez való visszatérését – állította múlt havi elemzésé­ben a Nemzetközi Energiaügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.